Srpski naučnik razvio tehnologiju "svetlosnog mača"

Do sada su naučnici smatrali da fotoni, koji se zbog svojih osobina smatraju delom česticama a delom talasima, nisu u međusobnoj interakciji, već da prolaze jedan kroz drugog, te da su stoga ništa više do dva zraka svetlosti.

Međutim, naučnici Centra za ultrahladne atome Harvard-MIT su obložili fotone u tvrde molekule koji se mogu sudariti jedan s drugim.

"Kad su ti fotoni u interakciji jedan sa drugim, oni se guraju i odbijaju. Fizika onog šta se dešava u tim molekulima je slična onome što viđamo u filmovima", rekao je profesor fizike Mihael Lukih za “Gazet”, koji je sa kolegom Vuletićem vodio istraživanje.

Vladan Vuletić sa MIT-a, takođe profesor fizike, izjavio je u intervjuu za WBZ-TV da su naučnici ostvarili svoj san.

"Dugo smo sanjali da imamo fotone svetlosnih zraka u međusobnoj interakciji. Mi koristimo laserske zrake i obasjamo ih sa šest strana i onda ti laserski zraci u stvari hlade atome. Možda je karakteristika “svetlosnog mača” da imate dva svetlosna zraka koji ne prolaze jedan kroz drugi, kako bi očekivali, već da se međusobno odbiju"
, objasnio je Vuletić.

On je, međutim, dodao da ne treba očekivati da će se rezultati nove tehnologije uskoro pojaviti u stvarnom životu. Naučnici koji su došli do ovog otkrića će verovatno voditi istraživače u stvaranju željenog koncepta kvantnih računara.

"Za šta će to biti korisno, još ne znamo, ali ovo je novo stanje stvari, pa se nadamo da će se pojaviti nove aplikacije, kako nastavljamo sa istraživanjima osobina ovih 'fotonskih molekula'"
, istakao je Lukin.

O Vuletiću

Profesor Vuletić glavni je istraživač u Istraživačkoj laboratoriji elektronike na MIT-u. Diplomirao je 1992, a doktorirao 1997. u Minhenu u Nemačkoj. Od 2000. predaje fiziku na Stenfordu i MIT-u, a 2003. godine je prešao na MIT. Iz Srbije je otišao sa porodicom kad je imao četiri godine, a odrastao je u Nemačkoj. Redovno posećuje Srbiju.


Blic

Pogledajte još
Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.