Mnogo vode lista nokte

Procenjuje se da oko 20 odsto ljudi ima problem sa onihošizom ili lamelarnom distrofijom, u narodu poznatijom kao listanje noktiju. Češće pogađa žene, a mogu da je izazovu ponavljane traume, stalno izlaganje vodi i deterdžentima, kao i rastvaračima kakvi se mogu naći u odstranjivačima laka za nokte. Neke osobe imaju genetsku predispoziciju za onihošizu. Takođe, sa godinama nokti se sve više suše i lakše listaju.

- Sušenju noktiju pogoduje i suv vazduh kakav je najčešće u prostorijama tokom zimskih meseci, zbog grejanja - objašnjava asistent dr Dušan Škiljević, dermatovenerolog Klinike za dermatovenerologiju Kliničkog centra Srbije. - Slične promene može da izazove i dugotrajan boravak u toploj vodi, često pranje ruku, izloženost suvom vazduhu i vetru. Sa druge strane, ovakve promene se viđaju i kod nekih oboljenja kože kao što su lihen i psorijaza, kod snižene funkcije štitaste žlezde, kod malnutricije, Rejnoovog fenomena, Sjegrenovog sindroma i slično.

Osim lečenja nekog od navedenih oboljenja, ukoliko postoje, u tretmanu onihošize preporučuje se smanjenje izloženosti faktorima koji pogoršavaju stanje (voda, suv i/ili hladan vazduh, hemikalije), kao i nošenje zaštitnih rukavica kad god je moguće. Stručnjaci savetuju korišćenje neutralnih emolijentnih kremova. Mogu da pomognu i agensi koji služe za očvršćavanje nokatne ploče, ali bi ih trebalo primenjivati sa oprezom jer mogu da sadrže sastojke koji izazivaju alergije i nova oštećenja (npr. formaldehid, akrilati). U nekim slučajevima preporučuje se i uzimanje suplementa biotina.

Izvor: Novosti

Pogledajte još