MUP potrošio dva miliona evra za Prajd koji nije održan

Podatak da je policija potrošila više od 200 miliona dinara predočen je čelnicima MUP-a na jednom od prošlonedeljnih kolegijuma na kojem je dogovarano kako obezbediti Prajd 2013, saznaje „Blic“ u vrhu srpske policije.

Izvor „Blica“ iz MUP-a Srbije navodi da je najveći deo ovog novca policija potrošila za nabavku nove opreme koja još nije stigla u MUP Srbije i koja čak ne bi bila ni korišćena za obezbeđenje Parade ponosa. Međutim, nije bilo moguće saznati o kakvoj je opremi reč i zašto je sada naručena kada se znalo da neće moći da stigne u vreme kada je Prajd trebalo da bude održan.

"Dosta novca potrošeno je i na formiranje novog komandnog centra, pored već postojećih koje MUP ima, iz koga je bilo planirano da se rukovodi organizacijom obezbeđenja Parade ponosa. I na kraju, od ukupne sume na policijske dnevnice biće potrošeno oko 400.000 evra. Njime će biti plaćeni kako onih 6.500 koji su vanredno bili angažovani da direktno obezbeđuju Parade ponosa koji su od petka uveče na ulicama Beograda iako je Parada otkazana, tako i svi drugih koji su učestvovali u logistici čitave policijske operacije ", navodi izvor Blica.

Ako je MUP Srbije potrošio više od 200 miliona dinara poreskih obveznika na kupovinu nove opreme, opremanje komandnog centra i angažovanje velikog broja pripadnika MUP-a na obezbeđenju Prajda, onda je u najamnju ruku čudna odluka direktora policije Milorada Veljovića da Paradu treba zabraniti zbog bezbednosnog rizika. Jer ocena Veljovića da policija ne može da garantuje bezbednost građana tokom Parade ponosa, kako saznajemo, bila je ključna da Biro za koordinaciju službi bezbednosti u petak kasno po podne donese odluku o zabrani Prajda.

Iako je prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić u petak pre sednice Biroa na kojoj se odlučivalo da o Paradi ponosa izjavio da će „građani Srbije znati šta je rekla policija, šta su rekle službe bezbednosti, niko neće ništa da krije“, javnost je ipak ostala uskraćena za zvanične informacije o tome ko je, kada i na koji način planirao da napadne učesnike Prajda, kao i da li će neko zbog pripremanja nasilja da odgovara.

Izvor: Blic

Pogledajte još