Kina razmatra ukidanje politike jednog deteta

Politika jednog deteta i tradicija po kojoj dečaci vrede više od devojčica, doveli su do toga da će do 2020. godine Kina imati čak 30 miliona neženja. Vlada u Pekingu razmatra novi kurs populacione politike.
Pripremila Tamara Stojsavljević

U kineskoj provinciji Hainan, svadbena zvona sve su ređa. Na 100 devojčica rodi se 130 dečaka, pa je u mnogim selima sve više neoženjenih muškaraca.

Tridesetpetogodišnji Đi Čengong pripada siromašnijem sloju stanovništva, što mu dodatno otežava pronalazak žene.

"Istina je da sam pod pritiskom. Ima kandidatkinja, ali moja finansijska situacija je beznadežna. Bez muškog deteta u porodici nema produžetka loze", kaže Đi.

Favorizovanje muške dece u Kini ima kulturološke, socijalne, ali i čisto ekonomske razloge, jer imaju veće šanse za zaposlenje i za njih se ne plaća miraz.

Kineska vlada svesna je ozbiljnosti problema, ali teško izlazi na kraj sa sve većim brojem ilegalnih abortusa.

Novinarka i naučnica Mara Hvistendal kaže da je značajno povećan broj selektivnih abortusa.

"Želja za muškim detetom i dalje je velika. Razvoj tehnologija omogućio je da se na vreme sazna pol deteta, pa je broj selektivnih abortusa u Kini znatno povećan u poslednjih dvadesetak godina", objasnila je Hvistendalova.

Kinu muči i ubrzano starenje populacije, što ugrožava dugoročni ekonomski rast zemlje. Kineske vlasti zbog toga raznim manifestacijama i grupnim venčanjima žele da ohrabre uspešne, samostalne žene da, umesto o karijeri, više razmišljaju o porodičnom životu.

Đi Čengong smatra da bi i država trebalo da ima ulogu u upoznavanju žena i muškaraca.

"Vlada bi trebalo da pomogne neoženjenim muškarcima da stupe u kontakt sa ženama iz drugih kineskih gradova i provincija. Neke moje komšije su već u poznim godinama, a još se nisu oženili", predlaže Đi.

Zbog demografskih problema, novo kinesko rukovodstvo razmatra postepeno ukidanje politike jednog deteta. Razlozi su, pre svega, ekonomski, jer bi zbog smanjenja broja radno sposobnog stanovništva primat na svetskom tržištu rada uskoro mogli da preuzmu Indija, Bangladeš i druge azijske zemlje.

Izvor: RTS

Pogledajte još