Omiljena hrana otkriva vaš karakter

Želja za hranom u sebi sadrži psihičku komponentu, pa potreba za slatkim, slanim, ljutim, gorkim i kiselim navikama nije bezazlena već otkriva kakve sve karakteristike krijemo u sebi, odnosno kakve smo osobe.

Alan Hirš neurolog i psihijatar iz Čikaga pre nekoliko godina sproveo je istraživanje kada je na primeru 18.000 ispitanika došao do rezultata koji jasno pokazuju odnos želje za određenom hranom s određenom osobinom.

Jasno je kako su želje za određenim ukusima samo delić onoga što nas čini osobama određenog karaketa, ali kako ističe Hirš suptilne karakteristike kao što su ukusi u hrani nisu bezazleni kao što se isprva misli.

Kakvi smo zapravo lako možemo iščitati iz vlastite potrebe za osnovnih 5 ukusa koju ne treba menjati nego im treba joj udovoljavati, ali kako ističe Hirš umereno i kontrolisano.

Slano vole uspešni koji se u životu vode razumom a ne srcem

Osobe koje osećaju želju za slanom hranom retko izražavaju svoje mišljenje, ali su izuzetno energični i odvažni u kritičnim situacijama, odlučuju na temelju razuma a ne srca.

S obizirom da često prepuštaju drugima da im kroje privatni i poslovni život takve može umiriti vrećica čipsa ili porcija slanog pomfrita, a sve iz razloga jer imaju manjak minerala u organizmu.

Slatko vole senzualni, hedonisti koji vole da žive na ivici

Osobe koje osećaju veliku želju za tamnom čokoladom vole da budu u centru pažnje, privlači ih razuzdan život, dok u poslovnom svetu ciljaju na vodeće pozicije. One osobe kojima je predmet žudnje mlečna čokolada često su tihe i povučene. Uopšteno osobe koje žude za slatkišima veliki su hedonisti i retko žale za propuštenim prilikama.

Čokolada stimuliše lučenje hormona serotonina i savršen je dezert koji deluje poput antidepresiva, a pomaže i kod malaksalosti, kada je telu potrebno brzo razbuđivanje.
Slatko-slano vole kreativci i samotnjaci

Osobe koje vole kombinaciju slatkog i slanog najviše vole da budu same, kreativne su i vole da upravljaju vlastitim vremenom i prostorom, ne podnose nadređenost, a više od svega cene privatnost.

Učestala želja za kombinacijom slatkog i slanog znak je da u organizmu nedostaju glukoze i natrijuma. Osećamo se malaksalo i usporeno, zbog čega brojni posežu za kombinacijom slanih grickalica i slatke čokolade kako bi povratili snagu i zadovoljili potrebu za slanim.

Ljutu začinjenu hranu vole temperametne osobe

Temperamentne osobe koje ne vole da gube vreme na nevažne stvari obožavatelji su ljute i začinjene hrane. Oni vole red i disciplinu, neverovatnom brzinom obavljaju više ključnih stvari odjednom, a hrana pojačanih okusa ih smiruje.

Ovakva hrana ubrzava rad srca i disanje pa valja biti oprezan jer ona stvara zavisnost.

Gorko vole misaoni i obzirni

Misaonim osobama koje odlučuju na temelju razuma, a teško se prepuštaju logici srca često se zamera što nisu dovoljno strastveni. Takvi su pak obožavatelji gorkog ukusa koji je inače najmanje zastupljen u kategoriji omiljenih.

Gorka hrana uravnotežuje njihovu hladnoću koja je tek na površini, u dubini svog bića oni su mirni. Gorki ukus ispunjava blagim nezadovljstvom koje ih tera da idu dalje i vide stvari onakvima kakve one zaista jesu, bez ružičastih naočala.

Izvor: b92

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.