Zemlja starih: U Srbiji svaka druga osoba ima 65 godina

Međunarodni dan starih, 1. oktobar, poseban je dan za stare osobe širom sveta. Slogan ovogodišnje kampanje „Kakvu budućnost želimo – šta kažu stari”, upravo je i izabran sa ciljem da se skrene pažnja javnosti na mogućnosti i izazove produženog ljudskog veka sa namerom da se to pitanje uvrsti kao prioritet u buduća međunarodna i nacionalna dokumenata, kažu u "Batutu".

Jedan od najvećih uspeha čovečanstva ali i jedan od najvećih izazova u 21. veku je produženje životnog veka. Udeo osoba starijih od 60 godina je u porastu u svetskoj populaciji i taj trend se nastavlja sa jedne strane usled opadajuće stope nataliteta, a sa druge strane usled produžetka životnog veka.

Procenjuje se da će u svetu broj osoba starijih od 65 godina premašiti broj dece mlađe od 5 godina u narednih pet godina, a do 2050. godine i broj dece mlađe od 14 godina. Prema poslednjem Popisu stanovništva Srbije, stari čine 16,8 odsto ukupnog stanovništva. Procenat osoba preko 65 godina u Srbiji će iznositi najmanje 22 odsto do 2030. godine, što je skoro svaki peti stanovnik.

Statistički podaci govore da je u Srbiji tokom 2012. godine svaka druga osoba uzrasta 65 godina i više hospitalizovana zbog neke od bolesti srca i krvnih sudova, a svaka treća zbog neke maligne bolesti ili sa dijagnozom bolesti koštano-mišićnog sistema i vezivnog tkiva.

Rizik od demencije naglo raste sa povećanjem godina starosti. Tokom 2012. godine broj starih osoba koji je hospitalizovan sa dijagnozom demencije bio je 1.401, pri čemu je Alchajmerova bolest činila 8 odsto svih slučajeva demencija.

Ukupno je 19.617 starih osoba hospitalozovano od posledica povreda i trovanja, a glaukom kao drugi najčešći uzrok slepila bio je uzrok hospitalizacije kod 1358 osoba.

Aktivnosti na unapređenju zdravlja i prevenciji bolesti i nezgoda kod starih treba da se sprovode tokom čitave godine, organizovano, pre svega na nivou lokalne zajednice.

One treba da budu usmerene na uključivanje starih lica u sve oblike odlučivanja o njihovoj bolesti i budućoj brizi o zdravlju, promovisanje dobrog zdravlja i zdravih životnih navika, redukovanje smanjene funkcionalne sposobnosti i očuvanje životne nezavisnosti, podršku starijim licima u njihovim domovima i očuvanje dostojanstva, autonomije i odnosa poštovanja prema njima.

Izvor: Blic

Pogledajte još