U Nepalu se danas slavi Dan pasa

Festival traje 5 dana i u tom periodu veličaju se božanstva, značaj porodice i očuvanje dobrih odnosa sa prijateljima. Drugi dan Tihara rezervisan je za pse i meštani ga nazivaju Kukur Puja. Tog dana psima se poklanja više pažnje, ljubavi i razume se, više hrane, nego inače.

Danas su psi u Nepalu okićeni venčićima koje su deca od cveća pravila nekoliko dana unapred. Na životinje se baca sveti hindu prah kao blagoslov i servira im se specijalno pripremljena „sveta“ hrana.

Prema drevnom epu Mahabharata psi su svete životinje i oni prate čoveka do neba nakon smrti. Takođe postoji hindu verovanje da psi čuvaju podzemni svet.

Posebna pažnja poklanja se psima koji služe kao čuvari i pratnja vojsci. Na fotografijama se vide vojnici i psi jedne škole za trening i obuku pasa.

Čak 51 pas se ovde obučava za razne akcije, poput traganja za kriminalcima, praćenja puteva droge i eksploziva, kao i redovna patroliranja sa policijom.

Neki od ovih pasa rođeni su u prostorijama škole, a neki su udomljeni sa ulica.

Njima se pruža posebna pažnja tokom cele godine, dok se pasa sa ulice građani sete samo na današnji dan.

Kao i svuda u svetu, tako i u Nepalu, i pored verovanja koje im nalaže posebnu brigu o psima kao svetim životinjama, napušteni psi uglavnom su prepušteni sami sebi.

Izvor: zivotinje.rs

Pogledajte još