Sektor za vanredne situacije: Spremni za kišu, u toku pripreme za sneg

"Sektor je opremljen i pripremljen za takve situacije a nove količine padavina koje se najavlju za nas ne bi trebalo da predstavljaju neko iznenađenje", rekao je danas načelnik tog sektora Predrag Marić.

On je kazao Tanjugu da su u Sektoru formirani specijalistički timovi za spavanje na vodi na velikim i manjiim rekama i "to je ono što je naša dnevna aktivnosti".

"Ono na čemu sada radimo je jedan novi rizik - blokada auto puteva zbog većih količina snega koji se u toku zime pojavljuje ne samo u Srbiji već i u zemljama regiona", rekao je Marić.

Prema njegovim rečima, pripadnici Sektora intenzivno rade sa kolegama iz ministarstava saobraćaja i odbrane da ovu zimu dočekaju spremni ako bude većih snežnih padavina i adekvatno reaguju.

"To je nešto što je novo kao rizik ali moramo da se tome prilagodimo i da reagujemo adekvatno", rekao je načelnik Sektora MUP-a za vanredne situacije.

Načelnik Sektora MUP-a za vanredne situacije je najavio mogućnost uvođenja jedinstvenog broja "112" za pozivanje vatrogasaca, policije i hitne pomoći u vanrednim situacijama iduće godine.

Marić je rekao da premijer Ivica Dačić intenzivno radi na tome da se u Srbiju uvede jedinstveni broj "112" koji je prisustan u svim evropskim državama.

On je podsetio i da je uvođenje tog broja tehničkih uslov za sve države koje žele da uđu u EU izrazivši nadu da će ga i Srbija dobiti znatno pre nego što do toga dođe.

"Uvođenje tog broja je definitivno na dobrobit građana", rekao je Marić na skupu koje je organizovalo Nacionalno udruženje zaštite od požara Srbije.

On je, podsetivši da se Dan evropskog broja "112" obeležava 11.februara, dodao da se nada "da će do tog datuma nešto uspseti da se uradi" i u Srbiji po tom pitanju.

U Srbiji već nekoliko godina traju pokušaji uvođenja tog evropskog broja za pomoć građanima u slucaju saobraćajnih nesreća, požara i drugih prirodnih ili tehničkih nesreća ali bez uspeha.

Pozivanjem broja "112" istovremeno se, kako je rešeno u evropskim državama, mogu dobiti sve tri službe za hitne intervencije, odnosno policija, vatrogasni spasioci i hitna pomoć.

Uvođenje ovog sistema, uz koordinaciju rada nadležnih službi omogućava se organizovanje brže i efikasnije akcije spasavanja i zaštite ljudskih života i imovine.

Izvor: B92

Pogledajte još