Oktobarska Moda za poneti: Švedska u fokusu

Kulturni centar Grad u novoj sezoni organizuje niz gostovanja dizajnera i umetnika iz drugih zemalja čija je kreativnost u kombinaciji sa preduzetništvom rezultirala sjajnim projektima, novim brendovima i sopstvenim uspešnim biznisom.

Posle izuzetno zanimljivog gostovanja čuvenog Jana Janasena u okviru izložbe cipela u Velikoj galeriji Kc Grada, ovog meseca dovodimo nekoliko modnih kuća iz Švedske. U saradnji sa Švedskim Institutom i Ambasadom Švedske u Beogradu predstavljamo program u cijem fokusu je modni dizajn sa akcentom na savremeni način komunikacije i modno preduzetništvo.

Program se sastoji od izložbe, predavanja i radionica a okupiće dizajnere i umetnike iz Švedske i Srbije.

Program

7. 10

20h, Velika galerija
Otvaranje izložbe: Bric a Brac and Johanna Bragg
Izložba je otvorena do 9. oktobra

21 30h, ABBA karaoke

8. 10

12h, Velika galerija
Predavanja - Bric a Brac, Johanna Brag
13h, radionice

9. 10

12h, radionice
19h, prezentacija rezultata radionica

11, 12 i 13. 10

17 – 22h, Oktobarska Moda za poneti
Specijalni gosti: Sofie Bly i Orphan Bird

___________________________________________________

Prvi deo programa odnosi se na izložbu modne kuće Bric a Brac i tekstilne dizajnerke Johanne Brag. Izložba se otvara 7. oktobra u 20h a traje do 9. oktobra.

Bric a Brac je modni brend iz Stockholma koji već dvadeset godina uspešno vode Christina Wingås i Malin I Engblom. Predstaviće nam svoje kolekcije kao i nedavno objavljenu knjigu o svom uspešnom dugogodišnjem radu. Bric a Brac imaju studio / radnju u Stockholmu ali i veliku mrežu prodajnih mesta širom sveta.

Johanna Brag je mlada dizajnerka tekstila sa iskustvom kreiranja veza, čipke, štampanih detalja za kreatore visoke mode u Parizu. Nedavno je pokrenula sopstvenu dizajn grupu Scandinavian Young new Design.

Bric a Brac i Johanna Brag održaće predavanje i radionice sa domaćim umetnicima i dizajnerima.

Učesnici Bric a Brac radionice neće biti samo modni dizajneri već umetnici u širem smislu koji će svojim intervencijama na jednostavnim Bric a Brac tunikama kreirati nove odevne predmete. Cilj ove radionice je susret Bric a Brac tima i domaćih umetnika. To će biti susret kreativnosti ali i kulture Stokholma i Beograda. Kako beogradski umetnici mogu da obogate ili promene jedan odevni predmet i daju mu svoj licni pečat, videćemo kroz dvodnevnu radionicu koju će održati kreativni tim Bric a Brac na celu sa glavnim dizajnerima studija Christinom Wingås i Malin I Engblom.

Johanna Brag će voditi radionicu tekstilnog dizajna. Eksperimentisaće se sa repeticijom i ritmom u kreiranju motiva. Koristeći jednostavne forme učesnici radionice će praviti svoje printove na papiru i tekstilu. Učesnici radionice će biti umetnici, graficki dizajneri i svi oni koji žele da eksperimentišu sa bojom, crtežom, formom i svoje ideje pretoče u primenjenu umetnost.

Rezultati radionica biće predstavljeni domaćoj publici 9. oktobra u 19h u Velikoj galeriji Kc Grada. Najbolja rešenja sa Bric a Brac radionice naći će se u njihovoj radnji u Stokholmu u prodaji.

_____________________________________________

11, 12 i 13. oktobar rezervisani su za popularni dizajn sajam gde će se predstaviti više od sedamdeset domaćih autora garderobe, nakita i modnih upotrebnih predmeta. Ovoga puta predstavljamo i specijalne goste koje nam predlaže Swedish fashion Council. Sofie Bly i Orphan Bird su dva mlada brenda koji su ušli u izbor od destak najperspektivnijih novih imena švedske modne scene.

Sofie Bly je brend obuće koji je pored jedinstvenog dizajna vrlo fokusiran na prirodu i očuvanje životne sredine. Koristeći se novim tehnologijama kako bi kreirala nesto posebno, Sofe Bly izradu obuće stavlja na jedan viši nivo. Rezultat je vrlo moderna, ekološka kolekcija koja zadovoljava potrebu žene da lepo izgleda ali i da se dobro oseća. Sa bogatim iskustvom u oblasti mode Sofie su dosadili proizvodi bez duše koji se svakodnevno lansiraju ugrozavajuci i ljude i prirodu. Zato je obuća koju ona kreira izradjena od eco friendly materijala kao što je koža farbana biljnim pigmetima ili organski pamuk. U Beogradu, u okviru Mode za poneti, Sofie Bly će predstaviti kolekciju CIRCLES.

Orphan Bird kreiraju odeću. Brend su 2012. godine osnovali italijanski dizajner Ciro Supino i švedska fotografkinja Sara Lohman. Zahvaljujući različitim sredinama iz kojih potiču osmislili su koncept jedinstvenog dizajna. Konstantno eksperimentišu sa individualnošću oblikovanom u skladu sa prirodom pa su njihove forme svedene, klasičnih krojeva i jednostavnih ujednačenih boja.

Domaći učesnici Mode za poneti:

Aleksandra Ranković, Dušica Eraković, Fish and Chips, Ivana Jovanović, Jadranka Milojković, Jasmina Panić, Jelena i Dragana Ugričić, Jelena Petrović, Jovana Jovanović, Marija Čarapina, Motor art , Šmizla, Nataša Maleš, Nikolina Kostur, Tijana Cvetković, Dragana Srećković, Marija Trailov, Marina Bošković, Fuckthemall, Neda Todić, Tamara Marjanović, Milos Sarić, Aleksandra Erić, Ana Milošević, Ana Mirković, Andjela Gledić, Atelje Broš, Atelje Kimer, Rabbitty Babbitty, Biljana Dudaš, Biljana Novogradić, Biljana Topalović, Bruka notes, Chain reaction, Djin djuve, Dragana Petrović, Ginger Fox, Jelena Nišić, Jelena Ristic Opaci, Katarina Trnčić, Koštana Djurić, Lijev Rjadčenko, Ljiljana Burović, Ljiljana Kocić, Maja Lazarević, Maja Simić, Maja Tešić, Marijeta Gigić, Mean Machines, Mile Galić, Milica Nikolić, Mimada Jewelry, Minja Tarle, Mirela Mandić, Miroslava Jovanović, Nada Matković, Nataša Lazarević, Reciklama nakit, Renegades, Sandra Kecović i Milutin Popović, Sara Dević, Tatjana Kojić Cehic, Tatjana Radojčić, Teodora Jurić, Tijana Zijukovski, Vedrana Petrovska, Zorica Slavić, Andrijana Marković, Svetlana Kijevčanin, Tamara Stojanovic

Projekat se realizuje u saradnji sa Švedskom ambasadom u Beogradu, Švedskim Institutom i Swedish Fashion Council/om.
www.gradbeograd.eu

Pogledajte još