Đelić: Učinićemo sve da ubedimo Holandiju do kraja jula

BEOGRAD, 27. juna 2009. (Beta) - Učinićemo sve da, tokom posete Beogradu 21. jula, holandskog ministra spoljnih poslova Maksima Ferhagena argumentima ubedimo da radimo sve što možemo da zaokružimo saradnju sa Haškim tribunalom, izjavio je u subotu potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić.

Đelić je u izjavi novinarima, posle biciklističke manifestacije na Ušću, kazao da će Beograd predstaviti svoje argumente i to ne samo one vezane za saradnju sa Haškim tribunalom već i za rezultate u procesu evropskih integracija, i izrazio nadu da bi Holandija mogla da podrži Srbiju već na sledećem ministraskom sastanku 27. jula u Luksemburgu.

"Nadamo se, i daćemo sve od sebe, da se se omogući implementacija Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, a time i odblokira proces evropskih integracija Srbije. Kraj jula je prvi mogući rok za tako nešto", rekao je Đelić.

On je podsetio da 26 od 27 država članica Evropske unije podržava implementaciju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, a da je samo Holandija protiv toga zbog "traumatičnih događaja u Srebrenici".

Potpredsednik srpske vlade je naveo da, iako Srbija još uvek nije dobila status kandidata za EU, ekonomski i finansijski ona pripada prostoru Unije.

Pogledajte još