Milić: U policiji ne vlada haos

"Ta odluka nije bila politička nego je doneta shodno bezbednosnoj proceni, koja je utvrđena ne samo na osnovu policijskog rada nego i svih službi bezbednosti, da je bila jako loša i da je mogla da naruši bezbednost u glavnom gradu - građana, gostiju, učesnika parade...", rekao je Milić.

Milić koji je nedavno postavljen za šefa beogradske policije kaže da su sve policijske službe u gradu preduzeli sve neophodne mere kao i da se u petak dan uoči održavanja parade "usložila bezbednosna procena".

"Morate da znate da je policija servis u službi građana i da su sve službe koje su zadužene za koordinaciju i kontrolu bezbednosti bile uključene u procenu. Nije samo beogradska policija dala procenu i u tom danu se postupilo i shodno informacijama da su ekstremene desničarske i navijačke grupe imale intenzivnu neformalnu komunikaciju u tom danu".

On je rekao da su neki ekstremisti koji su nameravali da se u subotu obračunaju s učesnicima Parade ponosa bili naoružani i da su planirali "jako ozbiljne stvari".

On je naveo i da odluka Biroa za koontrolu svih službi bezbednsoti da se ne dozvoli održavanje Parade ponosa nije poraz države pred huliganima.

"Ja vam odgovorno tvrdim da huligani nisu iza države kao i da nikada nije postojala jača volja za obračun sa kriminalom. Policiju nije ništa uplašilo već smo se mi uplašili za bebednost građana, Beograđana, gostiju naših i učesnika skupa. Po zakonu o policiji nama je bezbednost građana i obezbeđivanje javnog reda i mira jedan od prioriteta, a naši podaci su bili da bi bila ugrožena bezbednost i da bi mogla da se pričini velika materijalna šteta, a znamo kako je to bilo 2010. godine"
, rekao je Veselin Milić.

On je potvrdio inofrmacije i da su ekstremisti koji su bili protiv Prajda imali oružje, da je protiv mnogih od njih policija uradila svoj deo posla, ali da bi se došlo do krivične prijave ili optužnog predloga moraju postojati realne činjenice koje ukazuju na to stvarno činjenično stanje. On dodaje da i pored ranije podnetih krivičnih prijava mnogi još uvek nisu procesuirani.

Milić isitče da su Beograđani bezbedni i u prilog tome ističe da gej žurke koje se svakodnevno održavaju u Beogradu prolaze bez ikakvih incidenata, da su one poptuno bezbedne.

"Iskreno se nadam da će parade 2014. godine biti i mi ćemo sve učiniti i sve obezbediti da do nje dođe".

On je odbacio pisanja tabloida na račun policije istakavši da je poptuna laž ono što se tamo piše.

"U policiji ne vlada haos, policija je jedan od najozbiljnijih sistema koji čini stub ove države i realizacija svih njenih poslova je vrlo složena",
rekao je Veselin Milić.

On je priznao da postoje određeni dugovi policije prema dobavljačima i državnim otganima ali da to nije alarmantno. Kako kaže policiji je potrebna nova oprema i nove unifome. Milić kaže i da je tačno da u nema dovoljno policajaca u Beogradu, da na rad u glavni grad dolazi dosta ljudi iz unutrašnjosti koji takođe u velikom broju aplicijraju baš za rad u Beogradu.

B92

Pogledajte još