Hag: Da li je hrvatske generale oslobodio radno nesposobni sudija

U tekstu pod nazivom "Borba za prevlast u Tribunalu UN", list iznosi sumnju u radne sposobnosti 77-godišnjeg turskog sudije navodeći da u Hagu više nije nikakva tajna da sudija Ginaj nije siguran na nogama i da komunicira samo pismenim putem.

Novo je, međutim, kako piše list, a prenosi radio Dojče vele, da su ostale sudije o tome sada progovorile: "S Ginejom je stanje mnogo gore nego što javnost pretpostavlja, a time stvar postaje politički škakljiva".

U tekstu se podseća na danskog sudiju Frederika Harhova koji je u mejlu svojim kolegama u julu, opisao sudiju Gineja kao "ostarelog turskog sudiju" koga predsednik suda Teodor Meron koristi kao podršku za svoju politiku "blažih presuda".

Takođe se navodi i mišljenje jednog drugog neimenovanog sudije koji je dobro upoznat sa tim pitanjem jer "svake nedelje radi sa Ginejom" i koji kvalfikaciju sudije Harhofa o "osterelom turskom sudiji" opisuje kao "ulepšavanje" stanja.

"Govorimo o tome da Ginej više nije u stanju da prati duže razgovore, da na sastancima gubi orijentaciju" navodi ovaj izvor i dodaje da turski sudija samo prosleđuje i potpisuje materijale koje sastavljaju njegovi asistenti.

Nemački dnevnik takođe piše da predsedavajući Teodor Meron i dalje "sa sobom vuče" Gineja sve dok mu njegovo ponašanje u donošenju presuda koristi.

Medicinska ekspertiza o zdravlju jednog sudije moguća je jedino ako to naloži sam predsednik suda, navodi "Zidojče cajtung".

Glas sudije Gineja, koji je od 1999. godine član Tribunala UN, bio je presudan i u donošenju oslobađajuće presude hrvatskim generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču.

Pri spornim odlukama upravo je njegov glas bio jezičak na vagi. Njegova odluka je bila odlučujuća i u spornoj oslobađajućoj presudi generalima Gotovini i Markaču. Da sudija Ginej u petočlanom žalbenom veću nije odlučio zajedno sa američkim predsednikom suda, tada ne bi bilo ni zapanjujuće odluke 3:2 u korist oslobađajuće presude za dvojicu Hrvata, navodi nemački dnevnik.

U članku se na kraju zaključuje da se mandat sudije Gineja završava tek 2015. godine a da ga na ostavku može prisiliti samo predsednik suda, i podseća da bi novi predsednik suda trebalo da bude izaberen sutra, 1. oktobra.

Izvor: Blic

Pogledajte još