„Nezdrava“ hrana za uživanje

Međutim, i nezdravi obroci i poslastice se razlikuju, stoga je najbolje izabrati onaj koji je ipak nešto zdraviji i zbog koga ne treba imati grižu savesti. Šta mislite šta je nezdravije, hamburger ili hotdog ili pak pržena piletina ili odrezak?

Hamburger ili hotdog?
Iako se tako ne čini na prvi pogled, po pitanju zdravlja, bolji izbor je hamburger. Naime, bez obzira na to kakav hotdog naručili, u njemu će biti uvek barem nešto soli. „So podiže krvni pritisak, što doprinosi bolestima srca“, napominje nutricionista Heder Rasmusen. Međutim, i u slučaju kada se odlučite za hamburger, treba paziti na količinu i sastojke – izaberite onaj manji i izbacite sir, piše ivillage.com.

Pržena piletina ili odrezak?
Sveži odrezak pečen na roštilju ili pak hrskava i ukusna pečena piletina – šta je gore? Iznenađujuće, ali u ovome slučaju po zdravlje gori izbor je piletina, iako je odrezak crveno meso i ima zasićenih masnoća. Naime, jedan komad prženih pilećih prsa ima čak 732 kalorije te 37 grama masti. „Smatram da crveno meso ima samo lošu reputaciju. Ako ga jedete u umerenim količinama, stvarno je dobar izvor proteina i gvožđa. Važna napomena je ta da pripazite na veličinu odreska i malo prištedite na umacima“, kaže Rasmusen.

Umak za roštilj ili kečap?
Ovaj je izbor je prilično težak. Oba umaka su ukusna i odlično pašu uz bilo koje jelo sa roštilja, ali koji je gori za zdravlje? Roštilj za umak ipak gubi u ovoj bici. „Kečap ipak ima malo manje kalorija i manje soli. Osim toga, kečap ima više likopena od umaka za roštilj, a upravo je likopen vrlo koristan u borbi protiv karcinoma“.

Ledeni čaj ili gazirani sok?
Možda se čini kako je hladan gazirani sok savršeno piće nakon hamburgera ili hotdoga, ali sa druge strane ledeni čaj je savršeno osvežavajuće piće, ali što je lošije za zdravlje? Gazirani sok ima fosfora, što može uticati na čvrstoću kostiju, stoga je lošiji po zdravlje. Iako, kako bi imao potpunu prednost, ledeni čaj bi trebalo da bude domaći, a ne kupljen. „Pijući čaj, naročito crni, u telo unosite antioksidanse koji pomažu u borbi protiv slobodnih radikala koji mogu oštetiti ćelije“.

Kikiriki ili čips?
Ove dve slane i ukusne grickalice savršene su za gledanje filma ili čekanje večere, ali koja je ipak malo zdravija. Iako čips ima manje masnoća i kalorija nego kikiriki, ipak je nezdraviji. Naime, u kikirikiju se nalaze proteini, vlakna i neke zdrave masti zbog kojih brzo izaziva osećaj sitosti i sprečava nas da ga mnogo pojedemo.

Čokoladni biskvit ili keks sa komadićima čokolade?
Mnogi bi se složili kako je upravo dezert najbolji deo obroka. No što je zdravije izabrati – čokoladni biskvit ili kekse s komadićima čokolade? U ovom slučaju nezdraviji je čokoladni biskvit. Kod deserta bitno je pravilo veličine. Trebalo bi se ograničiti na samo jednu kocku čokoladnog biskvita i na samo jedan keks. Međutim, mnogo lakše je prestati jesti čokoladni biskvit nakon jedne kocke, nego prestati grickati mali čokoladni keks.

Izvor: Vestinet.rs

Pogledajte još
Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.