Horor na drumovima: Samo u Srbiji pešaci stradaju na autoputu

Više od deset pešaka poginulo je samo u poslednja tri meseca, što Srbiju čini jedinom zemljom u Evropi u kojoj se beleže ovakve nesreće, rečeno je „Blicu“ u Komitetu za bezbednost saobraćaja.

Na autoputu Beograd-Niš policija je registrovala čak šest crnih tačaka gde pešaci najčešće stradaju: kod Plavog mosta, Malog Požarevca, Krnjeva, Velike Plane, Markovca i Ćuprije. Direktor Komiteta za bezbednost saobraćaja Damir Okanović rekao je za „Blic“ da je prisustvo pešaka na autoputu nezamisliva pojava u Evropi.

- Kad smo slali godišnji izveštaj o broju poginulih u saobraćajnim nesrećama Ekonomskoj komisiji Ujedinjenih nacija, čiji je jedan sektor i saobraćaj, dokumentacija nam je vraćena uz obrazloženje da je broj nastradalih pešaka na autoputu prevelik i da je verovatno došlo do štamparske greške. Potresna statistika je, međutim, bila ispravna. U Evropi su nezamislive pojave improvizovane stanice u zaustavnoj traci, šetnja, parkiranje ili pretrčavanje autoputa zbog kafane koja se nalazi preko puta, što je kod nas slučaj u rejonu Mihajlovca - rekao je Okanović.

On dodaje da se pešaci ni u jednoj situaciji ne smeju naći na autoputu, čak ni onda kada im se pokvari vozilo ili stvori zastoj. Tada savetuje da se vozilo odmah napusti, a pomoć ili ponovno uspostavljanje saobraćaja sačeka pored puta.

Odgovornost za nesreće koje nisu izazvali pojedinci uvek snosi upravljač puta, objašnjava Okanović.

- Iako zakon ne definiše kako se autoput obezbeđuje, postoje posebne norme koje to objašnjavaju. Naime, upravljač puta je dužan da spreči pojavu pešaka ili životinja, a da li će to sprovoditi postavljem ograde celom dužinom puta ili na neki drugi način, nije tačno određeno - kazao je Okanović. On dodaje da je za kontrolu pešaka i nesavesnih vozača autobusa takođe zadužena saobraćajna policija i inspekcija.

- Saobraćajna policija svakodnevno registruje najopasnije prekršaje vozača i pešaka i čini sve što joj je u mogućnosti da smanji broj nesreća koje se događaju uglavnom na istim delovima autoputa. Ove godine pokrenuta je akcija „Srećan put“, koja poziva građane da i sami obaveštavaju policiju ukoliko primete opasno ponašanje u saobraćaju, bilo bahate vozače ili pešake, čak i korumpirane policajce. Na taj način brže se preduzimaju neophodne mere i sprečavaju potencijalne tragedije koje su u poslednje vreme u primetnom porastu - rekao je za „Blic“ zamenik načelnika Uprave saobrćajne policije Vladimir Rebić.

Izvor: Blic

Pogledajte još