Da li ste preosetljivi na gluten?

Procenjuje se da u Velikoj Britaniji čak jedna od deset osoba ima celijakiju, koja često prolazi nezapaženo.

Simptomi uključuju naduvenost, bolove u stomaku, dijareju, zatvor, bolove u zglobovima i otoke, osip i slabost.

Gastroenterolozi mogu sprovesti testove za otkrivanje celijakije, odnosno alergije na gluten, ali markeri u krvi koji pokazuju antitela na gluten, nisu prisutni ukoliko se ovi nutritijenti nisu prethodnih dana unosili putem hrane.

Tako dijagnoza često izostane, naročito u slučaju osetljivosti na gluten koja ne potiče od celijakije.

Pacijenti sa ovim neobičnim sindromom osećaju sve simptome celijakije, ali im testovi ne pokazuju bolest, iako znaci bolesti nestaju, čim pređu na bezglutensku ishranu.

Ipak, ovi simptomi izazvani su drugim mehanizmima, iako nije jasno od čega potiču. Čak su i mnogi lekari skeptični da li takva bolest zaista postoji, jer ne primećuju nikakav organski uzrok takve preosetljivosti.

Ipak, dr Kamran Rostami kaže: “Viđao sam mnoge pacijente sa simptomima naduvenosti, dijareje i slabosti, ali su im rezultati bili negativni. Postalo je je

Procenjuje se da na svaku osobu sa celijakijom dolazi šest ili sedam onih koji pate od osetljivosti na gluten koja nema objašnjenja.

Lekari smatraju da je razlog za ovakav porast obolelih činjenica da se ishrana ljudi značajno promenila u poslednjih 20 godina.

Sada se jede mnogo više ugljenih hidrata sa glutenom, nego što je to bio slučaj sa dobom naših predaka, pa sistemi organa za varenje savremenog čoveka ne mogu da se prilagode.

Italijanski istraživači su 2010. otkrili da se 24 od 120 pacijenata oseća mnogo bolje kada izbegava žitarice i mlečne prerađevine.

Izovr: B92

Pogledajte još