Klinton otkriva 300 obaveštajnih dokumenata o BiH

Klinton će, kako se očekuje, ove dokumente predočiti javnosti u okviru simpozijuma koja će u njegovoj fondaciji biti održana na temu “BiH, obaveštajni podaci i Klintonovo predsedavanje”.

Na semanaru će se razgovarati o ratu na Balkanu i ulozi obaveštajnih službi u informisanju visokorangiranih političara.

Ovo će, kako piše zagrebački “Večernji list”, biti prvi put da bivši američki predsednik učestvuje u objavljivanju dokumenata CIA, koji su donedavno nosilu oznaku poverljivosti i koji su bili dostupni samo odredjenim osobama.

Osim Klintona, na seminaru će učestvovati bivša državna sekretarka SAD Medlin Olbrajt, bivši zapovednik NATO za Evropu Vesli Klark, Klintonov savetnik za nacionalnu bezbednost Sendi Berger, bivši izvršni direktor CIA za obaveštajne podatke Džon Ganon...

Na seminaru će biti reči o ulozi Klintona i njegove administracije o, kako se navodi, zaustavljanju krvoprolića u zemljama bivše Jugoslavije, s posebnim osvrtom na BiH.

Deo te dokumentacije je već objavljen i danima privlači pažnju medija i javnosti u BiH i drugim zemljama regiona.

Takođe, danas će biti poznato hoće li javnosti biti dostupni i neki drugi dokumenti koji će baciti novo svetlo na američku politiku na Balkanu.

Izvesno je, piše list, da Klinton neće objaviti ništa što bi njega, njegovu administraciju, a samim tim i SAD, dodatno kompromitiralo. Stoga ne treba očekivati neke šokantne informacije.

Ipak, ono što je do sada objavljeno pokazuje da su Amerikanci o dogadjanjima u BiH znali mnogo više nego što su u to vreme bili spremni da kažu.

Dokumenti, iako nepotpuni i delomično cenzurisani, otkrivaju američke procene i poteze vezano uz raspad Jugoslavije, etničko čišćenje, za “Oluju”, kao i aktivnosti koje su prethodile Dejtonskom sporazumu. Biće otkriveni i detalji vezano uz razgovore koje su američki funkcioneri imali s liderima u BiH i zemljama i regiona.

Za detaljnu analizu dokumentacije koja oslikava kreiranje američke politike prema Balkanu za vreme raspada Jugoslavije i krvavih ratova na ovim prostorima trebaće nedelje, a možda i meseci, ali je sigurno da otkrivaju mnogo do sada skrivenih detalja.

Izvor: Blic

Pogledajte još