Sedam malo poznatih stvari o Guglu

0

Novinar Heri Mekreken (Tajm) dobio je jedinstvenu priliku da nekoliko dana boravi u sedištu kompanije Gugl, nakon čega je otkrio zanimljivosti koje većina nas, običnih smrtnika verovatno nije znala.

1. Još kada je Gugl bio mala kompanija, morao je da promeni broj telefona
U tretnutku dok je Gugl bio mala kompanija sa manje od 30 zaposlenih radnika, pojavio se problem sa telefonom. Greškom je broj telefona kompanije objavljen na sajtu, pa je narednih nekoliko dana telefon neprestano zvonio, a zaposleni nisu stizali da odgovore na sve pozive korisnika. Iako je bio mala kompanije, Gugl je već tada privlačio milione korisnika. Zbog toga je zvanični broj telefona morao biti zamenjen.

2. Gugl je raj za bicikliste
Glavni kampus “Guglpleks” u Kaliforniji (Maunt Vju) pravo je carstvo kojim vladaju biciklisti. Upravo tim dvotočkašima najbolje je obići kompleks, a na raspolaganju vam stoji više od hiljadu bicikala obojenih u različitim bojama Guglovog logoa.

3. Gugl “opušteni petak” slavio…četvrtkom
Lari Pejdž i Sergej Brin godinama su petkom pravili žurke za zaposlene, ali su tek nedavno odlučili da tradiciju pomere dan pre, zbog kolega u Aziji i razlike u vremenskoj zoni.

4. Grickalice i užina imaju svoje posebno mesto u Guglpleksu
I strateški raspored – nalaze se svuda, ali su raspoređene na neobičan način. Što su dostupnije, to su zdravije. Ukoliko baš želite slatkiše, morate pronaći posebne police koje su postavljene u ćoškovima, na podu, kako biste i morali da se sagnete po njih.

5. Google ima neverovatan restoran inspirisan japanskim Voltom Diznijem
“Tetsuvan atom” je kafeterija u kojoj se služe suši i ostale japanske đakonije. Ceo restoran uređen je u stilu animacija Osamua Tezuke, japanskog animatora poznatog pod imenom Astro Boj.

6. Androidi preuzimaju svet
Na sve strane su postavljene statue koje predstavljaju različite vrste Androida, od onih starijih (Cupcake ili Froyo) do poslednjeg Kit-Kat izdanja. One najveće, koje se nalaze ispred sedišta zgrade, mogu se videti i ako se nalazite van kompleksa.

7. Prvoaprilska šala koja to nije
Čovek koji je vremenom postao najodgovorniji za Android i Hrom, Sundar Pičai, svoj razgovor za posao imao je upravo 1. aprila 2004. godine. I baš je tog dana u rad pušten G-mail, koji je donosio tada neverovatnih 1GB memorije, čak 500 puta više od Hot-mejla.

“Sećam se da su me svi pitali šta mislim o G-mailu, ali ja nisam imao pojma da li je to aprilska šala ili nije”,
izjavio je Pičai.

Izvor: 24sata

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.