Dačić: Moguć solidarni porez za javni sektor

0

Premijer Srbije Ivica Dačić rekao je da Vlada razmatra mogućnost uvođenja solidarnog poreza koji bi plaćali svi zaposleni u javnom sektoru koji imaju velike plate.

Premijer Ivica Dačić rekao je da je sa ministrom zaduženim za Kosmet Aleksandrom Vulinom, razgovarao sa ambasadorima Kvinte i misijom EU, i da je ponovio da je u interesu Srbije da što više Srba 3. novembra izađe na lokalne izbore. Dodao je da su on i Vulin na sastanku sa ambasadorima ukazali da su najveći problemi u vezi sa izborima učešće predstavnika srpske liste u izbornim organima i koliko će interno raseljenih Srba moći da glasa. Premijer je najavio da u petak počinje izborna kampanja srpske liste, a upitan da li će se uskoro sresti s kosovskim premijerom Hašimom Tačijem, rekao je da njihov susret za sada nije predviđen.

To bi, na primer, značilo da neko ko ima platu veću od 100.000 dinara treba da izdvoji za soliradni poreza 10 ili 12 odsto“, rekao je Dačić novinarima na Megatrend univerzitetu, gde je prisustvovao svečanosti povodom početka akademske godine.

Dačić je dodao da je uvođenje solidarnog poreza za sada samo ideja o kojoj se razmišlja.

Kako je objasnio, ako bi bila doneta odluka o uvođenju takvog poreza, plate predsednika Vlade, potpredsednika, ministara, kao i svih poslanika, bile bi na osnovu toga oporezovane ne 10 ili 12 odsto, već 20 ili 30 odsto.

Treba da krenemo od sebe, da damo primer“, rekao je Dačić i dodao da takvu meru “ne treba smatrati arbitrarnom, već aktom solidarnosti”.

Dačić je naveo i da nije oduševljen idejom o uvođenju solidarnog poreza, ali je istakao da država mora da štedi.

Povodom dolaska misije MMF-a u Beograd, Dačić je rekao da je razlog posete sagledavanje ekonomske situacije i davanje preporuka srpskim vlastima za naredni period.

Mi želimo aranžman s MMF-om, a posebno sa Svetskom bankom, ali ne zbog novca, već zbog kredibiliteta finansijske politike“, rekao je premijer i najavio da će sa predstavnicima MMF-a razgovarati u četvrtak, 3. oktobra.

Dodao je i da je deficit budžeta bio veći nego što su podaci ukazivali, tačnije podaci nisu bili tačni, što je, kako je naveo, ustanovio novi ministar finansija Lazar Krstić, koji mu je izneo podatak da je od 2008. godine stopa zaduženosti sa oko 30 odsto BDP-a porasla na gotovo 60.

Tražio sam od Ministarstva finansija analizu zašto i koliko smo se zadužili, za šta smo potrošili novac, da li je to bila investiciona potrošnja ili popunjavanje budžeta“, rekao je premijer najavljujući da će do kraja nedelje ministar finansija predložiti mere koje će predočiti javnosti.

Srbiji su, prema Dačićevim rečima, potrebni krediti, poput onog koji se ovih dana očekuje od investicionog fonda iz Abu Dabija, i istakao da taj novac neće biti upotrebljen za popunu budžeta nego za razvojne projekte.

Premijer Srbije Ivica Dačić rekao je da je cilj Vlade što više zaposlenih, jer bez toga ni Srbija nema budućnost. “Posao i posao, to je najvažnija stvar za svakog građanina”, naglasio je Dačić.

Hoću da stvorimo uslove da se naši ljudi ovde školuju, zasnuju porodice, da reše stambeno pitanje i žive kao sav normalan svet“, rekao je premijer.

Dačić je rekao da su u ovom trenutku izvesni samo lokalni izbori u Beogradu i da ne vidi razloge za vanredne parlamentrane izbore.

Dačić je istakao da za održavanje lokalnih izbora u Beogradu postoje jasni zakonski rokovi i da se oni mogu očekivati u prvih nekoliko meseci sledeće godine.

Potpuno se slažem sa onim što je rekao Aleksandar Vučić, mi ne razmišljamo o parlamentarnim izborima, nema razloga za to, nema elemenata neslaganja ili krize koji bi to uslovili“, rekao je Dačić.

Dačić je naveo i da atmosfera u javnosti nije na strani protivnika Vlade jer aktuelna vlada uživa podršku građana, i podsetio da je Vučić govorio o eventualnom stvaranju atmosfere u kojoj bi bilo nemoguće da se radi dodavši “da niko od nas u tom slučaju nije protiv parlamentarnih izbora”.

Niko od nas ne beži od izbora“, ponovio je premijer navodeći da postoje obaveze koje moraju da se urade do januara 2014. godine, ali i neke dugoročnije, zbog čega, naveo je, nema vremena za izbore.

Ako bi se išlo na izbore, ti poslovi ne bi mogli biti obavljeni“, zaključio je Dačić.

Izvor: RTS

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.