File: Sankcije BiH ako se ne dogovore

Sudeći prema letovima koji su iz Brisela rezervisani za učesnike sastanka iz BiH, oni su morali napustiti zgradu EU najkasnije do 14.30 sati, javila je agencija Anadolija, a preneli mediji u BiH.

Inače, File je nakon uvodnog govora zapretio oštrom deklaracijom koju bi u vezi sa situacijom u BiH mogao doneti Savet Evrope već na sutrašnjem zasedanju. Takođe, File je najavio i ukidanje IPA fondova, čak i onih odobrenih za ovu godinu u visini od 17 miliona evra, kao i niz drugih sankcija ukoliko zvaničnici i lideri političkih stranaka u BiH ne ponude rešenje za sprovođenje presude „Sejdić- Finci“, mehanizam za koordinaciju sa EU, kao i protokol za IPA fondove za period od 2014. do 2020. godine.

Sastanku u Briselu prisustvuju predstavnici SDA, SDP-a, SBB-a, SNSD-a, HDZ-a BiH, HDZ-a 1990 te SDS-a Bakir Izetbegović, Zlatko Lagumdžija, Mirsad Đonlagić, Milorad Dodik, Dragan Čović, Martin Raguž, Mladen Bosić, predsedavajući Saveta ministara BiH Vjekoslav Bevanda i entitetski premijeri Nermin Nikšić i Željka Cvijanović.

Sastanku prisustvuju i predstavnici Saveta Evrope i Venecijanske komisije.

Kada je reč o sprovođenju presude Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu, Dragan Čović, lider HDZ-a BiH, na sastanku je izneo predlog da Federacija BiH bude jedna izborna jedinica sa dva izborna područja.

On je precizirao da bi, po uzoru na Distrikt Brčko, gde građani biraju hoće li glasati za izbornu listu iz FBiH ili RS, i građani u Hercegovačko-neretvanskom (HNK) i Srednjebosanskom kantonu (SBK) imali pravo da biraju za koju će listu da glasaju.

Bakir Izetbegović, zamenik predsednika SDA, izneo je predlog koji je sličan Čovićevom, ali nije isti kada su u pitanju HNK i SBK.

Nakon pauze u zasedanju, Izetbegović je trebalo da objasni svoj predlog, koji su prihvatljivim ocenili predsednik Republike Srpske i lider SNSD-a Milorad Dodik i lider SDS-a Mladen Bosić.

Lider SDP-a Zlatko Lagumdžija je, međutim, nezadvoljan rešenjima koja su ponudili Čović i Izetbegović, posebno što delegacije nisu dobile zvaničan i usaglašen predlog SDA i HDZ-a. Predložio je da se u Parlamentu BiH glasa o predlozima za rešenje presude „Sejdić-Finci“ koji se već nalaze u parlamentarnoj proceduri.

Lagumdžija je oštro usprotivio crtanju novih mapa kojima se, kako smatra, deli BiH.

Mirsad Đonlagić, potpredsednik SBB-a, takođe se usprotivio crtanju novih mapa, objavio je portal sarajevskog “Dnevnog avaza”.

Pozivajući se na svoja saznanja iz Brisela, portal navodi da su Čović i Izetbegović tražili repliku na Lagumdžijino izlaganje, ali je komesar File prekinuo raspravu i zatražio od svih da se uozbilje i da shvate težinu i važnost trenutka za budućnost BiH.

Čović je uspeo da odgovori Lagumdžiji tvrdnjom da nije reč o podeli BiH i da je njegov predlog koji je dogovarao sa SDA srž svih ranijih predloga s kojima je u ranijim razgovorima upoznao i Lagumdžiju.

File je, kako se navodi, od učesnika sastanka zatražio da se koncentrišu na predlog koji su izneli Čović i Izetbegović.

Izvor: Novosti

Pogledajte još