Topli radijatori od 15. oktobra

Toplane proveravaju sisteme grejanja, uoči grejne sezone koja počinje 15. oktobra. Iako je većina toplana najavila da će od danas podići cene, grejanje nije poskupelo. Realno, očekuje se da to usledi od 1. novembra, jer su toplane u obavezi da potrošače o tome obaveste 15 dana ranije.

Toplane ne odustaju od zahteva za poskupljenje grejanja, traže povećanje od oko pet odsto, a pojedine i od 15 do 18 odsto. S druge strane, potrošači duguju 14 milijardi dinara, pa je većina daljinskih sistema omogućila reprogram na šest do 36 rata.

U toplanama kažu da je za kvalitetno grejanje neophodno podići cene, jer su povećani i troškovi nabavke energenata.

"Mi se trudimo da izmirimo obaveze do 15. oktobra da bi mogli na vreme da krenemo grejnu sezonu jer je to direktno vezano za uključenje gasa za pogone naših postrojenja", kaže Petar Domanović, direktor Toplane Čačak.

"Poštujući odluku Vlade Srbije za isporučenu toplotnu energiju zbog poskupljenja gasa i električne energije, Upravni odbor toplane je doneo odluku za korekciju cena grejanja", rekao je Dragan Arsenijević, direktor Toplane Kraljevo.

Međutim, i lokalne vlasti još prave računice pre nego što toplanama daju zeleno svetlo da povećaju cene.

"Videćemo kakva će biti konačna odluka. Ono što je jako važno da se cene ne mogu primenjivati retroaktivno", kaže Dejan Stojanović iz Agencije za energetiku.

Prema njegovim rečima, veoma je važno da se kupci toplotne energije obaveste u roku propisanom zakonom, a to je 15 dana.

Iz Udruženja toplana poručuju da su daljinski sistemi spremni za grejnu sezonu. S prvim oktobarskim danom, počele su i tehničke probe sistema.

"Tokom funkcionalnih proba Beogradske elektrane neće primati reklamacije na negrejanje i loše grejanje već samo na curenje kućnih instalacija. Molimo građane da tokom ovih proba obrate pažnju na svoje instalacije u stanovima i, ukoliko primete da ima curenja, da se obrate našem dispečerskom centru", rekao je Vladimir Tanasić, pogonski inženjer u Beogradskim elektranama.

Bez obzira na spoljne temperature, daljinski sistemi nemaju obavezu da počnu grejanje pre zvaničnog početka grejne sezone, 15. oktobra.

Izvor: RTS

Pogledajte još