U Njujorku održana parada ponosa LGBT osoba

NJUJORK, 29. juna 2009. (Beta-AP) - Njujorški homoseksualci prošetali su juče Petom avenijom, u okviru Parade ponosa, izrazivši žaljenje što država Njujork još nije lagalizovala brakove između osoba istog pola.

Šetnja LGBT osoba organizuje se već 40 godina, u znak sećanja na pobunu poznatu pod imenom Stounvolska revolucija, kada su se pripadnici gej populacije usprotivili policijskoj raciji u klubu Stounvol In (Stonewall Inn) u njujorškom kvartu Grinič vilidž.

"Nade, snovi i očekivanja rastu, i nema ništa gore za ljude nego da dozvole da njihove nade odumru, da dozvole da im tepih bude izvučen ispod nogu", rekla je predsednica Gradske skupštine Kristina Kvin, najpoznatija političarka koja se javno izjašnjava kao homoseksualac.

Guverner Njujorka Dejvid Peterson izrazio je nadu da će Senat te države usvojiti zakon o dozvoli venčanja osoba istog pola, što su već učinile neke druge američke države, kao što su Masačusets, Konektikat i Ajova.

Ovogodišnju Paradu ponosa obeležili su, kao i uvek, iskusni aktivisti, kolona zabavljača na kamionima i zvuci tehno muzike.

Na jednom od kamiona sa maketom kluba Stounvol In, osoba ala Lajza Mineli, obučena u usku haljinu i sa perikom na glavi, pevala je akorde iz numere "Njujork, Njujork".

Među učesnicima parade bili su i gradonačelnik Njujorka Majkl Blumberg i senator Čarls Šumer.

Organizatori parade su saopštili da je u njoj učestvovalo 500.000 ljudi.

gor/dar

Pogledajte još