Zabeležene nestvarne scene Islanda (VIDEO)

Retko koja zemlja pleni svojom lepotom i mističnošću kao Island. Možete da putujete svetom uzduž i popreko, ali puno lepših mesta od "zemlje vatre i leda" teško ćete da nađete.

Stian Rekdal prešao je više od 4800 kilometara i napravio više od 40,000 fotografija Islanda tokom tri nedelje i onda napravio neverovatan "time-lapse" video.

Island je ostrvska zemlja u severnom Atlantiku i nalazi se između Grenlanda, Norveške i Britanskih ostrva. Površina Islanda je 103.125 km², a po proceni iz 2009. imao je 317.593 stanovnika. Glavni i najveći grad ove severnoevropske zemlje je Rejkjavik. Prema „Knjizi o naseljavanju“, naseljavanje Islanda je počelo 874. godine, kada je norveški starešina Ingolfur Arnarson postao prvi stalni stanovnik ostrva. I ranije su drugi posećivali ostrvo i ostajali tokom zime. U sledećim vekovima ljudi nordijskog i keltskog porekla su se naselili na Islandu. Od 1262. do 1918. Island je bio deo Norveške, a zatim Danske. Sve do 20. veka stanovništvo Islanda se bavilo uglavnom ribarstvom i poljoprivredom. Od 1994. država je postala deo Evropskog ekonomskog prostora, čime je omogućeno menjanje oblika privrede, od ribarstva ka finansijskim uslugama.

Island ima slobodnu tržišnu ekonomiju sa relativno niskim porezima u poređenju sa ostalim članicama OECD, ali u isto vreme očuvao je nordijski sistem blagostanja koji pruža univerzalnu zdravstvenu zaštitu i visoko obrazovanje za svoje stanovnike.


Izvor: B92

Pogledajte još