Svedočenje preživelog iz zloglasnog zatvora Crvenih Kmera

PNOM PEN, 29. juna 2009. (Beta-AP) - Jedan od nekoliko preživelih iz centra za mučenje Crvenih Kmera, Van Nat, svedočio je danas pred Tribunalom za zločine genocida u Kambodži o svom boravku u zatvoru u kome je 16.000 ljudi mučeno pre pogubljenja.

Van Nat (63) izbegao je smrt jer je bio umetnik i dobio je posao da naslika portret i uradi skulpturu vođe Crvenih Kmera, Pola Pota, međutim, njegov specijalni status nije ga poštedeo mučenja.

"Uslovi su bili tako nehumani, a hrane je bilo veoma malo. Čak sam pomišljao da bi dobar obrok bilo i ljudsko meso", rekao je kroz suze Van Nat u svom svedočenju pred Tribunalom, u čijem radu učestvuju i UN.

On je naveo da su zatvorenici hranu dobijali dva puta dnevno, a obroci su se sastojali od tri čajne kašičice kaše od pirinča. Zatvorenici su bili u okovima i bilo im je zabranjeno da govore ili se pomeraju. Van Nat je svedočio na suđenju Kaing Guek Eavu, poznatijem pod imenom "vojvoda", koji se od 1975-79. nalazio na čelu zatvora S-21 u prestonici Kambodže Pnom Penu.

Pogledajte još