Ko će pre oprostiti prevaru?

Da li biste oprostili izdaju voljenom čoveku/ženi? Ako je odgovor potvrdan, koliko bi vam vremena bilo potreno da se vratite “na staro” i da se ponašate kao da se ništa nije dogodilo?

Psiholozi tvrde da reakcija na prevaru i izdaju zavisi od mnogo faktora i da ljude različito pogađa. Muškarci teže opraštaju i potrebno im je više vremena, dok žene na početku “drame”, ali da se mnogo lakše odlučuju da ostanu u vezi. Ali, najnovija istraživanja pokazala su da reakcija na izdaju partnera najviše zavisi od toga koliko je veza trajala!

Naime, parovi koji su dugo vremena proveli zajedno lakše praštaju od “svežih” ljubavnika.

Ukoliko se desi da se u prvih godinu dana veze dogodi prevara i muškarci i žene mnogo će burnije reagovati, biti mnogo povređeniji i teže oprostiti.

Mozak je, tvrde naučnici, u kraćoj vezi na većem oprezu, odnosno donosi mnogo opreznije odluke i teže uspostavlja odnos poverenja. Sa druge strane, u dugim vezama, onima koje traju više od decenije, mozak je daleko opušteniji, pa i lakše donosi odluku da oprosti. Emocije jesu uzburkane, ali sve to traje mnogo kraće i u blažoj je formi nego u kraćoj vezi. Poverenje uspostavljeno godinama ranije brzo nestaje, ali se mnogo lakše vraća.

B92