Sukobi i suzavac na ulicama Kijeva (FOTO)

Kijevska policija navela je da je upotrebila suzavac pošto su demonstranti pretukli jednog pripadnika snaga reda. Taj policajac zadržan je u bolnici zbog povreda glave, a u neredima su povređena još tri policajca.

Učesnici protesta su ranije saopštili da je policija, u nastojanju da rastera demonstrante koji traže da se organizuju novi izbori u prestonici kasnije ove godine, upotrebila suzavac, što policija poricala, ističući da su demonstranti upotrebili dimne bombe, javio je AFP.

(old_image) Foto: Sergei Chuzavkov / AP

Demonstranti, od kojih mnogi podržavaju bivšu premijerku Juliju Timošenko, koja se nalazi u zatvoru, i poslanika Vitalija Klička, svetski poznatog boksera, pokušali su da probiju policijski kordon i uđu u zgradu gradskog veća kako bi prekinuli njegov redovan sastanak.

Demonstranti su tom prilikom pokušali da sruše metalnu ogradu postavljenu oko zgrade.

Hiljade ljudi protestovale su protiv, kako kažu, nezakonito održane sednice veća, jer je mandat skupštine, koju kontrolišu saveznici predsednika Viktora Janukoviča, istekao u junu.

(old_image)
Foto: Sergei Chuzavkov / AP

Janukovičevu kontrolu nad prestonicom dodatno je ojačala odluka suda da produži trenutni saziv bez vremenskog ograničenja.

Analitičari ocenjuju da bi kontrola u gradskom veću tromilionskog Kijeva mogla vladi ili opoziciji da donese prednost na sledećim izborima za predsednika Ukrajine 2015. godine.

Poslanici u gradskoj skupštini se biraju na petogodišnji mandat, a poslednji izbori od 2008. održani su dve godine ranije, jer je raspuštena skupština tokom političke krize.

B92

Pogledajte još