Genetičari patentirali sistem za pravljenje dizajniranih beba

Patent broj 8543339 “Selekcija donatora gameta zasnovana na genetskim kalkulacijama” nedavno je odobren od strane Američkog zavoda za patente.

Iako se radi o tehnologiji primenljivoj na “dizajniranje beba”, kompanija kaže da neće da je koristi u te svrhe.

“Kada smo predstavili sistem i podneli zahtev za patent razmišljali smo o tome da bi se on mogao koristiti u klinikama za veštačku oplodnju, ali nikad se nismo kretali ka tom cilju i ne planiramo”, rekla je Ketrin Afarijan, portparol kompanije “23and Me”.

Patent opisuje tehnologiju koja će, vođena preferencijama klijenta za osobine deteta, izračunati verovatne ishode genomskih kombinacija između sperme ili jajnih ćelija klijenta i polnih ćelija drugih ljudi, i opisuje koje bi potencijalne reproduktivne kombinacije najverovatnije proizvele željenu bebu.

Iz kompanije kažu da je ovaj patent povezan sa njenim ranijim izumom Kalkulatorom za računanje nasleđivanja genetskih osobina koji budućim roditeljima “nudi mogućnost otkrivanja osobina koje dete može da nasledi”.

Među osobinama nabrojenim u aplikaciji patentirane tehnologije nalaze se visina, težina, boja kose, boja očiju, visina rizika od obolevanja od raznih tipova kancera, srčanih mana, očekivano trajanje života, očekivani troškovi zdravstvene nege, ...

Kompanija ima oko 250.000 klijenata i nudi im genomsku analizu više od 240 osobina.

Na neki način ovakav tip selekcije osobina je teoretski omogućen ljudima koji sada koriste tehniku asistirane reprodukcije u kojoj doktori skeniraju genom embriona pre njegovog implantiranja u majku (PGD - Pre-implantation genetic diagnosis).

Tehnologija kompanije “23 and Me” za razliku od PGD-a nudi i informacije o bolestima koje nisu evidentirane u porodici i finu kontrolu nad osobinama bebe.

Ovim bi se moglo stvoriti novo tržište koje bi uključivali ne samo žene koje se podvrgavaju asisitiranoj reprodukciji, već i ljude koji bi želeli sekvenciranje genoma i koje bi zanimalo kakvo bi potomstvo mogli da imaju.

Ukoloko se to desi, “dizajniranje beba” bi moglo da dobije svoje mesto na tržištu.

“Bilo bi neodgovorno od strane kompanije ‘23and Me’ kada bi zaista ponudila proizvod ili uslugu zasnovanu na ovom patentu”, rekla je Marsi Darnovski, izvršni direktor Centra za genetiku i društvo.

Izvor: Blic

Pogledajte još