Albanci pretili bratstvu manastira Svetog Vrača na Kosovu

0

Bratstvo manastira Svetog Vrača u Zočištu kod Orahovca na Kosovu, zbog učestalih albanskih pretnji, pozvalo je nadležne da im pomognu ili da ih upute kome da se obrate za pomoć.

Manastirsko bratstvo saopštilo je da se poslednji napad dogodio danas u 13.55 časova, kada je grupa mladih Albanaca sa ulice uputila pogrdne reči i uvrede ocu Dionisiju, koji je pošao da odloži smeće na ivici manastirskog poseda.

Monah je, nakon verbalnog napada, odmah otišao do policijskog punkta, koji obezbeđuje manastir, i dežurnom kosovskom policajcu prijavio provokaciju.

U manastir je nakon prijave slučaja došao zamenik komandira Policijske stanice Orahovac Osman Ismailji u pratnji nekoliko policajaca, kojima se otac Dionisije požalio na čestom ponavljanju ovakvih provokacija.

Međutim, Ismailji je optužio oca Dionisija da se služi spekulacijama i počeo da viče na monaha, optužujući ga da je sve to iscenirao i da se incident nije ni dogodio.

“Ovo je osmi put da manastir prijavljuje ovakve provokacije, a u stvari bratstvo manastira provocira decu”, rekao je Ismailji.

Ismailji je rekao i da je ocu Dionisiju potrebno psihijatrijsko ispitivanje i da je predložio da monaha vodi u Policijsku stanicu u Orahovac kako bi od njega uzeo izjavu, što je monah odbacio, navodeći da će izjavu dati na licu mesta.

Manastirski radnici, na koje je zamenik komandira Policijske stanice Orahovac, takođe, vikao i ućutkivao ih da mu se ne mešaju u posao, bili su svedoci incidenta, navodi se u saopštenju.

Na kraju prepirke policija je otišla iz manastira, a da izveštaj o uviđaju nije ni sačinila.

Manastirska bratija ističe da se iz svega jasno može videti kolika je briga o njihovoj bezbednosti pa se pita šta je policija učinila da sankcioniše provokatore ako i sama ima evidenciju da je ovo osmi incident u nizu.

Oni pitaju i da li je kosovska policija tu da pomaže manastiru ili da preti manastirskoj bratiji, naglašavajući da monasi, koji nikada nisu pešice prošli selom u kojem se nalazi manastir, unutar manastirskih zidina žive kao u getu.

“Zato molimo sve nadležne organe da nam pomognu da se oslobodimo pretnji kojima smo izloženi ili da nas upute kome trebamo da se obratimo za pomoć”
, apeluju monasi u saopštenju.


Blic

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.