Mihajlović - Posle odluke Prištine, EU na potezu

Direktor vladine Kancelarije za saradnju sa medijima Milivoje Mihajlović kaže da je odluka Prištine da zabrani odlazak funkcionera iz Srbije na Kosovo i Metohiju izazvala jednu od najozbiljnijih kriza u dosadašnjem pregovaračkom procesu između Beograda i Prištine. Takva odluka, ocenjuje Mihajlović, šteti sprovođenju briselskog sporazuma i očekuje se reakcija EU.

Mihajlović je, gostujući u Jutarnjem programu RTS-a, rekao da je odluka o tome kako će biti prevaziđena kriza u briselskim pregovorima u rukama Brisela i EU i visoke predstavnice EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton. Najavio je da će već danas uslediti konkretni potezi Beograda prema EU.

Lokalni izbori na Kosovu i Metohiji deo su briselskog sporazuma i, kako ističe Mihajlović, trebalo bi da budu krunisani formiranjem zajednice srpskih opština koja štiti interese Srba na Kosovu i Metohiji. Ocenjuje da je očigledno da prištinske vlasti preduzimaju korake koji su protiv interesa opstanka Srba na Kosovu i Metohiji.

Odlazak premijera Ivice Dačića na Kosovo i Metohiju trebalo je da bude simboličan gest, čiji bi cilj bio da motiviše Srbe da izađu na izbore i da objasni zbog čega su ti izbori važni za opstanak srpske zajednice.

"Ukoliko se Priština suprotstavlja takvom potezu, onda znači da je Priština protiv briselskog sporazuma"
, rekao je Mihajlović.

Govoreći o upisu interno raseljenih lica uoči lokalnih izbora, Mihajlović je rekao da je taj problem prevaziđen i da će biti 38.000 ljudi koji su registrovani na tim spiskovima koji će biti upisani i oni će moći da glasaju.

Mihajlović je naglasio da Vlada Srbija ima jednak odnos prema svim Srbima na Kosovu i Metohiji i da Vlada Srbija ima jedan motiv, a to je da Srbi na Kosovu i Metohiji žive u boljim uslovima nego do sada.

Izvor: RTS

Pogledajte još