Država spremila pomoć pri žetvi pšenice

BEOGRAD, 29. juna 2009. (Beta) - Ministarstvo poljoprivrede Srbije je sa Direkcijom za robne rezerve pripremilo tri programa za podršku ovogodišnjoj žetvi pšenice, izjavio je u ponedeljak ministar Saša Dragin.

"Robne rezerve otkupljivaće žito isključivo od registrovanih poljoprivrednih proizvođača i zadruga u količini od 20 do 100 tona, što će činiti 65.000 tona po ceni od 13 dinara", rekao je on novinarima na promociji potencijalan srpskog sela "Srbija prirodno" na beogradskom Trgu Republike.

Pokrenuta je i kreditna linija za kupovinu mehanizacije, rekao je Dragin i izrazio očekivanje da će "prvi ugovori za kupovinu traktora početi da se potpisuju za dva dana".

Kako je objasnio, po tom modelu 50 odsto vrednosti mehanizacije će se plaćati u žitu, a cena pšenice računaće se tri dinara više nego što je trenutno na Produktnoj berzi. Dragin je naglasio da je Ministarstvo poljoprivrede, samo mesec dana nakon usvajanja Zakona o javnim skladištima, uspelo da omogući kapacitete za skladištenje 180.000 tona pšenice ovogodišnjeg roda.

Pogledajte još