Nenadić: Od departizacije koju je najavljivala SNS nema ništa

Direktor Transparentnosti Srbija Nemanja Nenadić izjavio je za taj radio da je u decembru donet važan zakon o javnim preduzećima, ali da se on ne sprovodi, kao i da o departizaciji ne može biti govora.

"Kao veliko finale, tokom rekonstrukcije Vlade direktno je najavljeno da će i mesta pomoćnika ministara i direktora javnih preduzeća biti deo preraspodele paketa moći među vladajućima. Već odavno imamo zakon o državnim službenicima koji pomoćnike ministara tretira kao službenike koji se biraju na konkursu. Vidimo da od toga u praksi nema ništa,"
rekao je Nenadić.

Od 700 fotelja u nadležnosti Republike i lokalnih samouprava, veliki broj i dalje je zvanično prazan, odnosno sa vršiocima dužnosti koji odreda dolaze iz vladajućih
stranaka. Nemanja Nenadić upozorava da je sve konkurse trebalo raspisati do jula i da je i tako prekršen Zakon o javnim preduzećima.

Prethodne sedmice u centru pažnje bilo je prekomponovanje vlasti u Beogradu. Ono što partijski moćnici rogobatno i eufemistički nazivaju "upodobljavanjem" vlasti sa republičkom koalicijom, već je bilo na delu u gotovo svakoj opštini Srbije, podseća Dojče Vele.

I po tom "upodobljavanju“, smatra Nenadić, nema bitne razlike između naprednjaka i prošle vlasti koju su vodile demokrate. "Jedino što sada postoji zakon koji je trebalo da obezbedi da se na čelo javnih preduzeća ne dolazi po partijskom ključu, a pre godinu dana čak nije ni bilo volje da se takav zakon donese", naveo je on.

Bez zakona ili sa manipulisanim zakonom – za obične građane i zaposlene nema razlike. Samo direktorskih mesta koja se upodobljavaju ima 700 u Srbiji, kada se tome dodaju institucije kulture, vrtići ili škole, zatim radna mesta koje rukovodioci obezbeđuju svojim partijskim saborcima, dođe se do brojke od nekoliko desetina hiljada poslova koji mogu da se dobiju samo ako iz džepa viri članska karta partije.

"Ovo je poruka građanima da sa članskom kartom nešto mogu da postignu. To nažalost doprinosi enormnom rastu članstva i simpatizera one stranke koja na aktuelnim izborima zauzme vladajuće i lukrativne pozicije", kaže Nenadić.

On ne veruje veruje u političku volju da se nešto promeni, ali vidi jednu jedinu šansu za kraj partijskog vrzinog kola.

"To je tragična situacija naših javnih finansija gde bi – hteli, ne hteli – morali da štede. Javna preduzeća se pominju kao mesto koje će biti na tapetu aktuelne vlade, o tome su posebno pričali novi nepartijski ministri. Videćemo da li će kroz te uštede doći do rešenja makar dela partijskog zapošljavanja", zaključio je Nenadić.

Izvor: Blic

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.