Sezona grejanja neće da počne pre 15. oktobra

U pravilniku Beogradskih toplana jasno stoji da grejna sezona mora početi pre 15. oktobra ako je, makar samo jednog dana u periodu od 1. do 14. oktobra, srednja dnevna temperatura ispod 12 stepeni. Da zanemarimo juče i prekjuče, za danas je najavljena maksimalna temperatura 11 stepeni, jutarnja samo četiri, pa bi Elektrane morale da počnu sezonu ranije. Iako će do nedelje biti ledeno, grejanje neće biti.

"Prema odluci Gradske skupštine, radovi na remontu traju do 30. septembra, pa je pre 1. oktobra nemoguće početi sa proverama mreže. U pitanju su ozbiljne popravke u 15 toplana, 45 kotlarnica i kompletnoj toplovodnoj mreži. Period od 1. do 10. oktobra se koristi da bi se otklonile svi kvarovi pre početka grejne sezone," kažu u JKP “Beogradske elektrane”.

Zašto je to važno kada se smrzavamo u stanovima nije jasno: građane sa kojima je ekipa “24 sata” juče razgovarala ne zanimaju pravilnici i odluke, besni su što im je hladno, dok im se skromni kućni budžeti rasipaju na dogrevanje domova grejalicama i klima-uređajima.

Povrh svega, u Elektranama dodaju da svi potrošači neće dobiti toplotne probe istovremeno i u istoj količini, jer to zavisi od konkretnih kotlarnica i toplana.

"Toplotnih provera, ako treba, biće i do 15. oktobra: sve dok srednja temperatura ne pređe 12 stepeni. Time ćemo pokušati da izađemo u susret sugrađanima. Takođe, u tom periodu će biće otklanjani eventualni kvarovi. Važno je napomenuti da tokom funkcionalnih proba, građani treba da obrate pažnju na ispravnost kućnih instalacija, prevashodno na curenja i da ista prijave dežurnim dispečerima,"
naglašavaju u Elektranama.

Brojevi za reklamacije:
Pozivni centar: 2093-101
Reklamacije na grejanje: 2093-011
Curenje grejnih instalacija: 2093-100, 0800/110-011, 3090-007 (mejlom na bks@beograd.gov.rs)

Izvor: M. Jovićević / M. Milojević, 24sata.rs

Pogledajte još