CESID: Narod smatra da je Vlada efikasna protiv korupcije

Kao najbolji vid borbe protiv korpucije 81 odsto ispitanika vidi stroge kaznene mere dok njih 64 odsto smatra da je neophodno poboljšanje zakonskih mera, navodi se u istraživanju koje je početkom juna rađeno na uzorku od 610 građana.

Istraživanje je rađeno za potrebe Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) i u njemu je navedeno da su građani zadržali pozitivan stav prema naporima Vlade u borbi protiv korupcije, a koji je bio prisustan i u istraživanju iz decembra prošle godine.

Po rezultatima istraživanja, 77 odsto građana je upoznato i sa radom Agencije za borbu protiv korpucije čime je potvrđen dobar rezultat te Agencije iz prošlog istraživačkog ciklusa.

Predstavljanju rezultata istraživanja prisustvovao je i funkcioner SNS Zoran Babić koji je, podsetivši na usvojenu državnu politika "nulte tolerenacije prema korupciji" naglasio znacaj daljeg jačanja institucija u toj oblasti.

Babić je rekao i da "svaki deo države mora da se izbori sa korpucijom" i da ljudi moraju sami da se bore protiv korpucije a "ne da čekaju da im signal dođe odozgo".

On je, podsetivši na usvojeni niz zakona i strategija za borbu protiv korpucije rekao i da se u ministarstvima formiraju antikorupcijski timovi a da se očekuje i donošenje Zakona o zaštiti uzbunjivača.

Babić je izrazio zadovljstvo podrškom građana naporima vlade u borbi protiv korupocije ocenivši da su oni jasno prepoznali da postoji politička volja, ali i da očekuju suštinsko smanjenje korucije.

Babić smatra i da će "poverenje građana u vladu ostati na visokom nivo jer samo zajedno ćemo moći da se izborimo protiv koprucije".

Po rezultatima istraživanja, glavni uzročnici korpucije su upravo sami građani koji u želji da što lakse ostvare neki interes su spremni da za to i plate ali ohrabruje činjenica da 46 odsto ispitanika nije spremna da plati mito.

Izvor: Novimagazin

Pogledajte još