CESID: Narod smatra da je Vlada efikasna protiv korupcije

0

Vlada Srbije efikasna je u naporima da smanji nivo korupcije u zemlji – smatra Većina građana Srbije, njih 64 odsto, , navodi se u danas predstavljenom istraživanju Centar za slobodne izbore i demokratiju (CESID).

Kao najbolji vid borbe protiv korpucije 81 odsto ispitanika vidi stroge kaznene mere dok njih 64 odsto smatra da je neophodno poboljšanje zakonskih mera, navodi se u istraživanju koje je početkom juna rađeno na uzorku od 610 građana.

Istraživanje je rađeno za potrebe Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) i u njemu je navedeno da su građani zadržali pozitivan stav prema naporima Vlade u borbi protiv korupcije, a koji je bio prisustan i u istraživanju iz decembra prošle godine.

Po rezultatima istraživanja, 77 odsto građana je upoznato i sa radom Agencije za borbu protiv korpucije čime je potvrđen dobar rezultat te Agencije iz prošlog istraživačkog ciklusa.

Predstavljanju rezultata istraživanja prisustvovao je i funkcioner SNS Zoran Babić koji je, podsetivši na usvojenu državnu politika “nulte tolerenacije prema korupciji” naglasio znacaj daljeg jačanja institucija u toj oblasti.

Babić je rekao i da “svaki deo države mora da se izbori sa korpucijom” i da ljudi moraju sami da se bore protiv korpucije a “ne da čekaju da im signal dođe odozgo”.

On je, podsetivši na usvojeni niz zakona i strategija za borbu protiv korpucije rekao i da se u ministarstvima formiraju antikorupcijski timovi a da se očekuje i donošenje Zakona o zaštiti uzbunjivača.

Babić je izrazio zadovljstvo podrškom građana naporima vlade u borbi protiv korupocije ocenivši da su oni jasno prepoznali da postoji politička volja, ali i da očekuju suštinsko smanjenje korucije.

Babić smatra i da će “poverenje građana u vladu ostati na visokom nivo jer samo zajedno ćemo moći da se izborimo protiv koprucije”.

Po rezultatima istraživanja, glavni uzročnici korpucije su upravo sami građani koji u želji da što lakse ostvare neki interes su spremni da za to i plate ali ohrabruje činjenica da 46 odsto ispitanika nije spremna da plati mito.

Izvor: Novimagazin

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.