Jovanović: Zahtevi studenata opravdani, ispunićemo ih

0

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Tomislav Jovanović izjavio je da su zahtevi studenata potpuno opravdani i da će biti realizovani, a da će vlada na današnjoj sednici uputiti skupštini nove izmene Zakona o visokom obrazovanju, na osnovu predloga studenata i KONUS-a, s predlogom da budu usvojene po hitnom postupku.

Zahtevi studenata su potpuno opravdani i mi još uvek nismo spremni da prihvatimo ili da ostvarimo zadate ciljeve koji se pokazuju nerealnim. Vlada će na jutrošnjoj sednici doneti ponovo predlog skupštini da se predlozi studenata i KONUS-a po hitnom postupku usvoje u skupštini“, rekao je Jovanović koji očekuje da se predloženo zakonsko rešenje sutra ili u ponedeljak nađe pred poslanicima.

On je, gostujući na RTS, poručio studentima da nastave da uče i rade ono za šta su se opredelili, a da će vlada realizovati sve njihove zahteve i zahteve koje je podržao KONUS.

Kada je reč o organizovanju eskurzija, rekao je Jovanović, one koje su ugovorene biće realizovane, a one koje nisu, moraju se organizovati po pravilima koje je definisalo Ministarstvo finansija.

Eskurzija će biti i one se mogu organizovati i na proleće. Cilj Ministarstva je da sačuva njihovu edukativnost i da se organizuju po principu da se pošto poto sačuva bezbednost učesnika eskurzije“, rekao je Jovanović.

Govoreći o dnevnicama nastavnika, on je rekao da one ne treba da budu razlog za neorganizovanje eskurzija i da nastavnike koji ne žele da učestvuju u eskurzijama ne treba optuživati da je to zbog toga što su dnevnice izjednačene sa dnevnicama državnih službenika jer su i oni državni službenici.

Moramo promeniti način organizovanja eskurzija. One su prvenstveno edukativnog karaktera i ne smemo dozvoliti da se pretvore u nešto što završava sa posledicama koje niko ne želi“, rekao je Jovanović.

Govoreći o organizovanju male mature, Jovanović je rekao da se ona intenzivno priprema i da su prihvaćena iskustva najrazvijenih zemalja sveta, a da način njene realizacije mora biti takav da nikako ne ošteti đaka, a da omogući da svaki od njih pokaže maksimum znanja i pomogne mu da upiše školu koju želi.

Kako je dodao, činjenica je da su osnovci preopterećeni, da su školske torbe preteške, a sadržaj gradiva preobiman, zbog čega se mora učiniti sve da se on redukuje i svede na neophodnu meru koja je neophodna đacima.

Matura, kako je rekao, mora da bude takva da niko ne bude oštećen, a da se svim đacima omogući da pokažu šta znaju, jer ima i onih koji žele da upišu srednje škole u kojima nije primarno znanje iz srpskog jezika ili matematike.

Time se đacima talentovanim za druge oblasti daje mogućnost da kroz ovaj dodatni test, koji ih ni u kom smislu ne opterećuje, pokažu za šta su motivisani“, rekao je Jovanović i dodao da nije tačno da će na maloj maturi biti sedam ispita.

On je dodao da se zalaže da postoji jedinsten test u kome su obuhvaćeni srpski jezik i matematika i dodatna pitanja iz opšteg poznavanja.

Govoreći o Vukovoj diplomi i pojedinim zahtevima za njeno ukidanje, on je rekao da je u prethodnih mesec dana imao niz razgovora u Beogradu i u unutrašnjosti i da postoje disonantni predlozi, odnosno da su jedni za ukidanje diplome, a drugi ne.

Jovanović je rekao da Vukova diploma ima tradiciju i da bi se njenim ukidanjem odrekli naših korena i prošlosti.

Na pitanje da li će moći da se “izbori” sa direktorima škola koji su postavljeni po partijskoj liniji, Jovanović je odgovorio da je siguran da će to uspeti i da se maksimalno zalaže da uticaj ministarstva u izboru rukovodstva škola i školskog programa bude veći nego do sada.

Kada je reč o nauci, rekao je Jovanović, uradiće sve da se sadašnji nivo finansiranja nauke zadrži, a da će se zalagati i da se ta ulaganja povećaju.

I u ovim uslovima naši naučnici i nauka daju više nego što država ulaže, to je plod entuzijazma i izuzetnog zalaganja svih koji se bave naukom da se predstave svetu i oni mogu u potpunosti da računaju na drzavu koja se maksimalno trudi da ispuni sve obaveze koje su preduzete“, zaključio je Jovanović.

Izvor: Novimagazin

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.