Tragedija kod Italije: Brod potonuo, 94 nastradalih

Spasioci i dalje pokušavaju da izvuku veliki broj ljudi iz vode kod južne italijanske obale, a strahuje se da će broj žrtava biti veći, jer ima oko 200 nestalih.

Veruje se da je na brodu bilo od 450 do 500 migranata iz Afrike, a spaseno je 159 ljudi. U potrazi za preživelima su brodovi obalske straže i carine, kao i helikopteri, ali i lokalni ribari.

"Ovo je tragedija, horor koji traje. Možemo da potvrdimo da smo izvukli više od 80 beživotnih tela iz vode, a akcija spasavanja se nastavlja",
rekao je ranije gradonačelnik Lampeduze.

Mali brod koji je bio prepun putnika se zapalio, a zatim i potonuo. Prema poslednjim informacijama, do požara je došlo kada je otkazao motor i voda počela da prodire u brod, a imigranti su u pokušaju da dozovu pomoć zapalili vatru. Ona se proširila, a putnici su u panici prešli samo na jednu stranu i tako prevrnuli brod.

Italijansko tužilaštvo je u ovom slučaju otvorilo istragu pod optužbama za višestruko ubistvo, kao i podsticaj ilegalne imigracije.

"U ovo doba godine, kada je Mediteran mirniji, svakodnevno brojna plovila iz Afrike i s Bliskog istoka prevoze migrante do italijanske obale. Često su brodovi mali, neadekvatni za putovanje, a prevoze znatno više putnika nego što je predviđeno", navodi BBC.

Lokalni mediji prenose da su najmanje jedna trudnica i jedno dete među stradalima.

Papa Franja, koji je Lampeduzu posetio u julu, izrazio je žaljenje zbog ove nesreće, koju je italijanski premijer Enriko Leta u poruci na društvenoj mreži Tviter nazvao "ogromnom tragedijom".

Lampeduza je najjužniji deo italijanske teritorije i udaljena je samo stotinak kilometara od Tunisa, a često je prva stanica na evropskom tlu za migrante iz Afrike i s Bliskog istoka.

Na obalu Lampeduze se od početka "arapskog proleća" krajem 2010. iskrcalo više hiljada ljudi, koji su u talasima bežali iz zemalja u kojima su izbijali pobune, nasilje i demonstracije.

Ova nesreća je najnovije od brojnih davljenja migranata u blizini italijanske obale, ali je i jedna od najtežih u istoriji. U ponedeljak se udavilo 13 azilanata u pokušaju da iz nasukanog broda doplivaju do obale Sicilije.

Prem podacima UN, oko 500 osoba je u 2012. godini stradalo u pokušaju da emigrira vodenim putem u Evropu.

Izvor: b92

Pogledajte još