Dačić: Vlada naredne nedelje razmatra mere i planove štednje

"Prioritetni ciljevi Vlade Srbije su članstvo u Evropskoj uniji i ekonomska i finansijska konsolidacija zemlje. Pokrenuli smo snažne reforme u Srbiji i uvodimo evropske standarde", istakao je premijer Dačić u razgovoru.

On je istakao da je Vlada Srbije reformska, razvojno orijentisana i socijalno odgovorna vlada.

"Oporavak privrede zahteva povećanje proizvodnje i izvoza i poboljšanje investicione klime, ali i smanjenje budžetskog deficita", napomenuo je Dačić.

Delegacija MMF, koji se nalaze u višednevnoj poseti Srbiji, započela je u utorak, plenarnim sastankom u Narodnoj banci Srbije, razgovore sa zvaničnicima Srbije.

Ključne teme u razgovorima su najnovija makroekonomska kretanja, program reformi, kao i aktivnosti na pripremi budžeta za 2014. i dugoročne fiskalne strategije. Razgovara se i o izvršenju budžeta za ovu godinu, monetarnoj politici, kretanjima javnog duga, strukturnim reformama i reformama u penzijskom sistemu i tržištu rada.

Misija MMF je prethodno u Beogradu bila u maju ove godine. MMF i Srbija su imali poslednji aranžman u vrednosti od približno 1,1 milijardu evra, ali je "zamrznut" polovinom februara prošle godine, nakon što je Vlada Srbije budžetom za 2012. godinu planirala fiskalni deficit najmanje za jedan procentni poen BDP-a veći nego što je dogovoreno tokom revizije sporazuma krajem 2011.

Izvor: Blic

Pogledajte još