205 evra prosečan mito u Srbiji

To je pokazalo danas objavljeno istraživanje Programa Ujedinjenih nacija za razvoj o korupciji u Srbiji.

Prema tom istraživanju, velika većina građana, njih 72 odsto, smatra da su najkorumpiranije političke stranke, pa slede zdravstvo i pravosuđe. Rezultati pokazuju da je, u poređenju s istraživanjem iz decembra, opalo poverenje građana u policiju i pravosuđe.

Istraživanje, rađeno u junu na uzorku od 610 ispitanika iz čitave Srbije, finansirao je UNDP, a sproveo CESID.

Da postoji korupcija u Vladi Srbije veruje 47 odsto ispitanika, a otprilike isti broj, njih 48 odsto, smatra da je korupcija prisutna i u Skupštini Srbije.

U poređenju s rezultatima istraživanja iz decembra prošle godine, povećan je broj onih koji smatraju da postoji korupcija u policiji, sa 56 odsto na 65 odsto.

Najkorumpiranije su političke stranke, a zatim slede zdravstvo i pravosuđe, carina i administracija, pokazuje istraživanje UNDP-a. Rezultati pokazuju i da je, u poređenju s istraživanjem iz decembra, opalo poverenje građana u policiju i pravosuđe.

Građani, po rezultatima istraživanja, korupciju izdvajaju kao drugi ključni problem u Srbiji, a svrstavaju je između nezaposlenosti i siromaštva.

Kao institucije i zanimanja u kojima je u velikoj meri prisutna korupcija, građani navode i carinu, 62 odsto, administraciju, 51 odsto, kao i pravosuđe - sudije, tužioce i advokate, iznad 60 odsto.

Istraživanje UNDP-a pokazuje da 52 odsto građana smatra da živi loše ili nepodnošljivo, što je porast u poređenju s rezultatima iz decembra za osam odsto.

Programski direktor CESID-a Marko Blagojević rekao je na konferenciji za novinare da građani kao najveće probleme navode nezaposlenost, a da potom slede korupcija i siromaštvo.

"Jedna trećina ispitanika smatra da Srbija ide u pravom smeru, što je istovetno rezultatima istraživanja od pre šest meseci", rekao je Blagojević.

Blagojević je rekao i da je najnovije istraživanje pokazalo da su građani ti koji najčešće iniciraju korupciju. Kako je naveo, istraživanje pokazuje da se to dešava u dve trećine slučajeva.

Prema njegovim rečima, istraživanje UNDP-a pokazuje da građani i dalje imaju velika očekivanja od borbe protiv korupcije koju vodi aktuelna Vlada Srbije.

Prema istraživanju, 64 odsto ispitanika smatra da je Vlada efikasna u borbi protiv korupcije.

Na predstavljanju istraživanja UNDP-a u Medija centru, član Odbora Agencije za borbu protiv korupcije Zoran Stojiljković je rekao da rezultati pokazuju da još postoji volja građana da će se nešto promeniti nabolje i da se građani uprkos tome što loše žive "drže za vazduh".

"Građani hoće zakone koji sankcionišu krupnu korupciju i hoće jasne presude", rekao je on.

Zoran Stojiljković je o tome govorio gostujući u vestima B92.

Poslanik Srpske narpedne stranke Zoran Babić, koji je prisustvovao predstavljanju izveštaja UNDP-a o korupciji u Srbiji, rekao je da je potrebno doneti zakon o zaštiti uzbunjivača, to jest onih koji u svojim sredinama ukazuju na slučajeve korupcije.

"Građani žele da se pristupi sektorskoj borbi protiv korupcije, a potrebno je i dalje jačati institucije", rekao je Babić, koji se nalazi na čelu srpskog ogranka globalne grupe parlamentaraca u borbi protiv korupcije.

Naredno istraživanje UNDP-a o korupciji u Srbiji očekuje se u decembru.

Izvor: b92

Pogledajte još