Čitanje "bilduje" mozak, usrećuje nas, štedi novac i tera nas na ostvarenje ciljeva

Osim mišića i mozgu treba “bildovanje”, a čitanje je najbolja vežba koja će ga održati u idealnoj formi. Čitanje je za mozak sasvim drugačija vrsta treninga od, na primer, gledanja TV-a i slušanja radija.

"Dok čitate, bilo knjigu ili upustvo za upotrebu aparata za kafu, delovi mozga koji su se razvili za druge funkcije poput vida, jezika i asocijativnog učenja spajaju se u specifičan neuronski sklop", kaže doktor Ken Puh, predsednik laboratorije Haskins.

Osim što održava mozak mladim, knjiga je dobro društvo i na treningu jer povećava izdržljivost. Čitanje nas, preko identifikovanja sa odvažnim likovima iz knjige, podstiče da se hrabrije nosimo sa životnim problemima i da bolje razumemo osećanja drugih.

Romani menjaju životnu perspektivu, tvrde naučnici sa Univerziteta Jork. Pogled na svet očima Džej Ejr britanske književnice Šarlote Bronte može vam pomoći da poboljšate porodične odnose, dodaju stručnjaci. Čitanje je i svojevrsna psihoterapija jer smanjuje stres efikasnije od muzike i video igrica, tvrde britanski istraživači.

Pratili su tri grupe ispitanika - jedni su nakon stresnih aktivnosti čitali, drugi slušali muziku, a treći igrali video igrice. Kao najbolji lek za stres pokazala se knjiga jer je nivo stresa kod čitatalaca pao za 67 odsto, što je potvrdilo da čitanje snižava nivo hormona stresa, kortizola.

Povećava izdržljivost
Ako ste, dok vežbate na traci, zadubljeni u zanimljivu knjigu, na spravi ćete ostati duže sve dok ne pročitate celo poglavlje, kaže Mišel Olson, profesorka fiziologije vežbanja na univerzitetu Oburn. Da biste izbegli bolove u vratu i ramenima, knjigu položite na plato pokretne trake.

Održava mozak mladim
Dok čitate, doslovno pomlađujete um, tvrde istraživači Medicinskog centra univerziteta Raš. Kod odraslih koji se u slobodno vreme bave kreativnim ili intelektualnim aktivnostima kao što je čitanje kognitivno propadanje je usporeno za 32 odsto.

Moždane aktivnosti menjanjem strukture mozak čine efikasnijim pa on nastavlja normalno da fuunkcioniše uprkos promenama koje su povezane sa starenjem, tvrdi Robert Vilson, profesor neuropsihologije na Univerzitetu Raš.

Kod starijih ljudi koji redovno čitaju ili igraju šah ili slagalice, rizik od Alchajmerove bolesti je dva i po puta manji.

Obogaćuje rečnik
Knjige proširuju mentalni rečnik. Istraživači procenjuju da smo od pet do 15 odsto svih reči kojima baratamo naučili kroz čitanje.

Podstiče da ostvarimo životne ciljeve
Priča junaka romana koji je uspešno savladao životne prepreke motivisaće vas da ustrajete na putu ka vlastitim ciljevima, tvrde istraživači državnog univerziteta u Ohaju. Ako priželjkujete povišicu, lik iz knjige koji je upravo s tim zahtevom pokucao na vrata šef možda će vas podstaći da napravite isti korak.

Što se više identifikujete s likom, to će vam se događaji iz knjige činiti realnijim, kao da ih i sami proživljavate, pa će verovatnost da u životu nešto preduzmete biti veća.

Ulepšava dan

Srećan kraj knjige može vam popraviti raspoloženje, ali romani podstiču pozitivne osećaje na više načina. Čak i oni manje važni događaji u priči mogu skinuti prašinu s lepih uspomena. Na primer, ako lik u knjizi uživa u koktelu na plaži, to će u vama pobuditi uspomene na leto i tako vas oraspoložiti.

Štedi novac
Prosečan roman košta 500 dinara, a potrebno je oko šest sati da ga pročitate. Stavite li na vagu novac koji ste izdvojili za knjigu i novac koji biste potrošili za odlazak u bioskop ili restoran, uverićete se da je čitanje daleko isplativiji hobi. Uštedećete još više ako umesto kupovine uzimate knjige iz biblioteke.

Izvor: 24sata

Pogledajte još