Umesto gasa biramo cepanice

Kako je vrednost plavog energenta za godinu dana korigovana naviše čak tri puta, za šest meseci grejanja prosečnom domaćinstvu biće potrebno minimalno 54.000 dinara, dok će ih uključivanje TA peći ili kupovina drva koštati i do 15.000 manje.

Potrošači koji sa gasa pređu na jeftinije energente za grejanje moći će da uštede najmanje 2.500 dinara.

"Cena gasa je takva da je potrošačima koji imaju mogućnosti izbora jeftinije grejanje na električnu energiju i drvo. Uslov za ovu uštedu jeste da se za punjenje TA koristi period jeftine tarife, kao i jeftinija drva, odnosno pelet"
, kažu iz Agencije za energetiku.

Gas za zagrevanje u Vojvodini koristi gotovo 200.000 domaćinstava. Prema rečima Radomira Ćirilovića, predsednika Udruženja za zaštitu prava potrošača "Prosperitet", broj potrošača se sa stalnim poskupljenjima gasa, smanjio za 30 odsto.

"Potrošači gasa su već u dužničkom ropstvu, a sada nas guraju još dublje. Komfor nam je odavno ukinut, grejemo po jednu ili najviše dve prostorije, a sada, kako stvari stoje, nećemo moći ni to. Za zagrevanje kuće, od 100 kvadrata, sa dobrom izolacijom, potrebno je oko 500 kubika gasa mesečno, a to je izdatak od 25.000 dinara. Pitam se ko to može da podnese",
kaže Ćirilović.

Najveći broj potrošača gasa u Vojvodini, njih 60.000, dodaje Ćirilović, na sistemu je DP "Novi Sad gas", koje ovim energentom, uz Novi Sad snabdeva i Bačku Palanku, Beočin, Sremske Karlovce i Bački Petrovac.

U Paraćinu i prigradskim naseljima u funkciji je oko 150 kilometara gasovodne mreže na koju je priključeno blizu hiljadu korisnika. U ispostavi "Srbijagasa" u Paraćinu kažu da su se neki od korisnika odjavili zbog dužeg odsustvovanja, najčešće boravka u inostranstvu, jer im se ne isplati da plaćaju taksu.

"Za prosečnu kuću od sto kvadrata mesečni utrošak gasa u zimskom periodu je između 300 i 400 kubika, što je račun od oko 15.000 dinara. Račun nije mali, ali na potrošnji gasa može i da se uštedi. Greška je uvoditi gas, a ne obezbediti energetsku efikasnost kuće kroz dobru izolaciju"
, kaže Saša Ristić iz paraćinske ispostave "Srbijagasa".

Kapacitet mreže koju je izgradio "Jugorozgas" omogućava priključenje 8.000 potrošača u Nišu, ali je dosada priključeno tek 385 korisnika od kojih su samo 56 firme.

U poslednje dve godine sa mreže je isključeno osam domaćinstava na njihov zahtev. Od tog broja dva su isključena tokom ove godine ali su istovremeno dobili i osam novih korisnika.

Izvor. b92

Pogledajte još