Dačić: Ne ucenjujem EU

On je istakao da svojim stavom po tom pitanju ni na koji način ne ucenjuje Evropsku uniju.

Dačić je rekao da je dobio najave da će Priština doneti takve odluke i da je o tome obavestio šefa delegacije EU i predstavnike zemalja Kvinte (SAD, Velika Britanija, Francuska, Nemačka i Italija).

"Neki predstavnici zemalja EU poslali su mi poruku da ne mogu ja da ucenjujem Evropsku uniju. Ljudi, osvestite se! Nama su zabranili ulazak na Kosovo, odlučite prvo o tome a lako ćete posle sa mojim ucenama. Nikakvih ucena nema. Vodite dijalog sa onim ko može da ode na Kosovo," rekao je Dačić na konferenciji za novinare sa potpredsednikom turske vlade Bekirom Bozdagom.

On je primetio da su se najviši evropski zvaničnici hitno oglasili povodom nekih zabrana nedavno donetih u Srbiji, a da se povodom ovoga još niko nije oglasio.

"Ako je to za Evropsku uniju normalno, nemam više interesa da učestvujem u tome," rekao je Dačić.

On je naglasio da je Srbija za mir i dijalog, ali da niko ne može da je ponižava. Kako je dodao, interes Srbije je da se ovaj pregovarački proces nastavi.

"Evropska komisija se još nije oglasila povodom ovoga. Dosta je bilo takvog odnosa. Mi koji smo u vladi, zbog državnog interesa smo rizikovali i život i karijere i sada će neko da nas ponižava i da donosi ovakve odluke. Ako neko ne shvata - ovo je direktna opstrukcija briselskog sporazuma."

Dačić je dodao da je prihvatio poziv visoke predstavnice EU da u ponedeljak dodje u Brisel da razgovara o svim problemima.

"Neću dozvoliti da me iko ponižava. Neka traže drugoga za pregovore, nadam se da ovo neće biti moj poslednji odlazak u Brisel na dijalog, a ako i bude tako - neće mi baš nedostajati," poručio je on.

Dačić je rekao da je smisao njegove posete koja je bila najavljena za popodne u Štrpcu, da pozove Srbe da izadju na izbore koje je raspisala Priština i koji će se obaviti u skladu sa prištinskim pravilima.

Premijer Srbije je rekao da se ne može govoriti o poverenju u dijalogu, ako je njemu kao potpisniku briselkskog sporazuma onemogućeno da ode na Kosovo,

"Smatramo da je ova odluka usmerena protiv briselskog sporazuma i da je u pitanje doveden kredibilitet i Brisela a ne samo moj. Ja sam dostojan da sedim pored Ketrin Ešton ali ne mogu na KIM? To je uvreda i za Ešton," rekao je Dačić.

Podsetivši da je kosovska ministarka Fljora Čitaku bila u poseti Beogradu, Dačić je naglasio da je ovo pitanje za njega principijelno.

"Ili u nečemu učestvujemo iskreno i otvoreno ili je sve ovo prazna priča."
Dačić je istakao da samo očekuje da se sprovede ono što je dogovoreno i dodao da na Kosovo ne želi da ulazi ni krišom ni silom i da je kao premijer poštovao proceduru.

B92

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.