Vučić: Nema svađa u Vladi Srbije

Vučić je rekao novinarima da ima puno ideja kad je reč o ekonomskim merama koje treba sprovesti, da sve njih treba skupiti na jedno mesto, a na pitanje ima li u vladi svadje zbog tih mera, odgovorio je:"Kada sprovodite teške mere, ništa nije lako. Nije to pitanje svađa i sukoba, to je pitanje želje kako da Srbija ide napred, a da ne prodjete kroz baš sve najteže moguće mere".

Prema njegovim rečima, različita mišljenja su potpuno normalna kada je reč o teškim odlukama koje treba doneti.

Stoga se, kako je objasnio, u vladajućoj koaliciji "danonoćno i neprestano" razgovara o tome:

"Razgovarali smo o tome s predstavnicima Međunarodnog monetarnog fonda juče ceo dan, razgovaraćemo i danas popodne. Oni od nas ne tražže niššta ššto je nepravedno", kazao je Vučić.

Prema njegovim rečima, mere štednje, koje preporučuje MMF, ne odnose se na privatni sektor, već na javni.

"Da li su oni (privatni sektor) zaradili toliko da mogu da izdržavaju sve nas, komletan javni sektor od 550.000 ljudi, da imamo 30 odsto veće plate nego što oni imaju i da još izdržavaju sa 6,7 milijardi dinara penzionere i ostale socijalne transfere. Ja samo pitam da li je to moguće"
, zapitao je Vučić.

Odgovarajući na pitanje da li bi se jedna od mera mogla odnositi na plate, koje se kreću, u proseku, između 40.000 i 50.000 dinara, Vučić je rekao da zna da je to relativno niska plata i da će se voditi računa da se gradjanima dodatno ne otežava ekonomska situacija.

Na pitanje kako će biti utrošena sredstva koja bi Srbiji trebalo da stignu od Fonda iz Abu Dabija, on je rekao da MMF traži od Srbije da se ti krediti, po povoljnim uslovima, koriste za otplatu dugova, što, kako je rekao, nećemo moći da prihvatimo.

"Za mene je bilo čudo da je MMF tražio da novac, koji smo "de fakto" dobili kao poklon, ide na otplatu dugova i kredita prethodne vlade Mirka Cvetkovića"
rekao je Vučić.

"Neko ko daje kredite, koji su praktično poklonjeni, neće ih dati za tako neššto i našša je žželja da taj novac uložžimo u proizvodnju"
, kazao je Vučić posle posete fabrici "Dajrekt grupe" u Zemunu, dodavši da se nada bi ti kreditni aranžmani mogli da budu realizovani do kraja godine.

On je naveo da jedan deo tih kredita može otići i na popunu budžeta, ali će pre svega ići u proizvodnju.

"A nešto i narodu mora da se da"
, istakao je.

Prvi potpredsednik Vlade najavio je danas i da će se u narednom periodu krenuti u žestok obračun i sa takozvanom sitnom korupcijom.

"Kada pokažete da nemate problem da se obračunate sa kriminalom i korupcijom na najvišem nivou onda morate da pokažete da ni na najnižem ne možete da dozvolite bahatost i osionost", rekao je Vučić nakon obilaska kompanije "Dajrekt grup" (Direct Group) u Zemun polju i dodao da je čak i u slučaju te firme bilo pokušaja da se zaustavi njeno poslovanje.

Kompanija "Dajrekt grup" d.o.o. osnovana je u Srbiji 2001. i u međuvremenu je postala vodeća u distribuciji u pružzanju logističkih usluga na celokupnoj teritoriji zemlje.

Vučić je poručio da građani znaju da postoji nulta tolerancija (prema kriminalu i korupciji) i da će se nadležni baviti "i onima koji su mislili da su dosad zaštićeni."


Blic

Pogledajte još