Peh i suze Ivanovićeve

Naša teniserka zbog iznenadne povrede predala meč u osmini finala Vimbldona braniocu prestola Amerikanki Venus Vilijams, a to je primila veoma teško. 

Ako je i bilo suđeno da Ana Ivanović završi učešće na Vimbldonu u osmini finala protiv dvostruke uzastopne pobednice silovite Amerikanke Venus Vilijams, zašto je moralo da se završi razdirućim suzama. Naša teniserka je bila prinuđena da preda meč posle samo 47 minuta zbog bolne povrede leve prepone, koja je došla kao grom iz vedra neba, posle servisa u prvom gemu drugog seta. Prvi set je izgubila sa 6:1. 

Teško joj je bilo palo to što nije mogla da nastavi susret. Neobuzdana bujica osećanja ju je nadvladala i Ivanovićeva je nezadrživo jecala pred nekoliko hiljada neposrednih svedoka i nadomak petostruke vimbldonske šampionke. U tim bolnim trenucima, koji nisu mogli ni da se naslute minut-dva ranije, ostala je sama sa svojim mislima i suzama, ali gledalište, iako za nju kao da je iščezlo, duboko je saosećalo s njom. Ispraćena je s drugog po veličini vimbldonskog stadiona burnim pljeskom kao podrškom da se što pre oporavi. 

Njeno uplakano lice je bilo izraz žala za novom šansom. Uprkos ubedljivo izgubljenom prvom setu, u kojem je Vilijamsova svaku priliku koristila nemilosrdno, Ivanovićeva je verovala da je žešći otpor moguć, a možda i potpuno drukčiji razvoj događaja na terenu. Čak se posle lekarske pomoći koja je trajala desetak minuta vratila na vimbldonsko polje i osvojila gem, ali je bol tinjao bez milosti. 

Na pres-konferenciju je došla šepajući. Dok je objašnjavala kako ju je onaj servis sasekao kao oštar nož, oči su joj ispunile suze. Ivanovićevoj, uvek neposrednoj i ljupkoj u razgovoru s novinarima, ovog puta je bilo teško da izusti reči kojima je s gorčinom opisivala svoj peh. U njima kao da se osećalo mučno pitanje: zašto ju je maler zadesio baš sada kad s neskrivenim uverenjem smatra da je ponovo na šampionskoj stazi, čak i da igra bolje nego kada je prošle godine trijumfovala na Rolan Garosu. 

Sudeći po nepokolebljivoj volji u prethodnim mečevima, sigurno je da joj starija Vilijamsova nije pokopala sve ambicije kanonadom silovitih udaraca u prvom setu. Ivanovićeva nije igrala loše, iako rezultat 5:0 obično svedoči da je s druge strane mreže protivnica koja melje na atomski pogon. Naša teniserka kao da je u samom finišu predosetila da postoji način da se sjajna Amerikanka stavi na muke. Njene suze su govorile da na tom meču nije bila rekla poslednju reč. 

Vilijamsova nastavlja pobedonosni pohod bez izgubljenog seta. Lane je u tom velikom stilu odbranila tron, a pretprošle godine se tako ustremila ka trofeju od duela u osmini finala s Ruskinjom Marijom Šarapovom. U polufinalu je tada savladala Ivanovićevu sa 6:2, 6:4, a naša teniserka je uoči njihovog jučerašnjeg susreta istakla da se tog duela nerado seća, pošto nije mogla da pruži ravnopravnu igru zbog rovitog kolena. 

Američka teniserka je poželela Ivanovićevoj da se oporavi što pre.
– Veoma mi je žao što se povredila i što je to tako teško doživela. Ovo je Vimbldon i niko ne želi da ode odavde na takav način. Želim joj brz oporavak. Što se tiče jedinog seta, smatram da nije imala nikakve šanse, ne zbog toga što je možda igrala loše, već zato što sam ja, jednostavno, igrala odlično – kazala je Vilijamsova. 

Njena sledeća protivnica je najbolja poljska teniserka Agnješka Radvanjska. Ona je savladala sa 6:4, 7:5 17-godišnju američku nadu Melani Uden, senzacionalnu pobednicu u duelu s Jelenom Janković u prethodnom kolu. 

Ispali Troicki i Nemac Kas 

Viktor Troicki i Nemac Hristofer Kas su dobro krenuli u trećem kolu u igri parova, ali su potom posustali. Osmi nosioci Poljak Lukaš Kubot i Austrijanac Oliver Marah, pobednici prvog turnira ATP u Beogradu nedavno, savladali su ih sa 6:7 (2:7), 7:6 (7:4), 6:1, 6:3. 

www.politika.rs

Pogledajte još