Prajd zakazan za 31. maj 2014.

Kako je saopšteno, Nedelja ponosa 2014 biće održana od 25. do 30. maja naredne godine, a protestna šetnja 31. maj, na relaciji Slavija - Trg Republike.

"Ljudska prava ne treba da budu deo političkih kalkulacija i manipulacija, LGBT zajednica je odlučna da se bori za svoja prava jer samo poštovanje svih manjinskih grupa može da dovede do poštovanja prava svih gradjana Srbije", navodi se u saopštenju Parade ponosa.

U saopštenju se ističe da se nakon treće uzastopne zabrane Prajda u Beogradu LGBT zajednica u Srbiji pobunila i rekla odlučno "ne" uskraćivanju osnovnih ljudskih prava i sloboda.

Od 2009. godine aktivisti LGBT nastoje da se u Beogradu održi Parada ponosa, podseća se u saopštenju i ističe da je za to vreme ona četiri puta bila zabranjena.

Godine 2010. parada, iako održana pod pokroviteljstvom države, rezultirala je velikim neredima što je pojačalo negativnu sliku o LGBT zajednici u Srbiji, podseća se u saopštenju i ističe da je spontana akcija 27. septembra ove godine doprinela da LGBT zajednica zahteva poštovanje svojih prava.

Izvor: b92

Pogledajte još