FESTIVAl VINA “VINTNERS HARVEST” , NYC

To je tradicionalno vinsko okupljanje koje organizuje jedna od najvećih distributerskih kući “Winebow Ltd” čiji je vlasnik gospodin Leonardo LoCascio,a sa ciljem da promoviše svoju bogatu ponudu.

Sajam je strogo profesionalnog karaktera, tako da je ulaz omogućen samo medijima,vlasnicima ugostiteljskih i prodajnih lokala,somelijerima i vinskim stručnjacima.

U prelepom zdanju Metropoliten pavilon-a, 17og i 18og septembra mogla su se probati zanimljiva i kvalitetna vina iz Argentine, Australije, Čilea, Španije, Francuske, ali izlagački sto koji je privlačio veliku pažnju i konstantno bio okružen vinskom publikom, bio je sto sa vinima sa Balkana.

Naime, Winebow je u svoju ponudu uvrstio “Balkanski portfolio” koji čine vina sa Balkana.
Među njima nalaze se dva vina iz Makedonije (Stobi vinarija), vina iz Hrvatske (vinarije Trapan i Rozanic) i čak šest etiketa iz Srbije( 4 etikete vinarije Budimir,i po jedna etiketa vinarija Jelić i Mačkov podrum)

Ovaj portfolio je tokom protekle godine izazvao veliko interesovanje i vrlo brzo osvojio američku vinsku publiku. Akcenat je stavljen na autohtone sorte , kao nešto specifično, drugačije i egzotično-sto dolazi sa naših prostora.

Vino Budimir ove, kao i prošle godine je jedina vinarija koja je imala svog predstavnika.

Ove godine sam to bila ja, i moj utisak je da ovaj portfolio ima veliki potencijal, barem ako je sudeci po rekcijama posetilaca kao i velikom interesovanju za naša vina.

(old_image)

Portugizer, vinarije Mačkov podrum je definitivno vino koje je svakoga osvojilo. Nazivaju ga i srpski “Beaujoliaus”.Takođe prate ga i aromatične “Tamjanika Župska” naše vinske kuće,kao i Jelićeva “Morava”, dok je prokupac “Triada crvena” ljubav na “prvi gutljaj”.

Za probirljive i one sa istančanim ukusom koji u vinu traže nešto posebno i novo - u ponudi je bio i rizling “ Margvs Margi”.

Stand je takođe, upravo zbog tog vina posetio i jedan od najboljih stručnjaka za rizling Paul Grieco. Pažljivo je sve probao, zapisao beleške u svoj notes i na odlasku nam samo poručio “Keep up with the good work”.

I na kraju “SVB ROSA”, vino koje američki vinski stručnjaci nazivaju “The big boy in the bottle” dok oduševljeno posmatraju stare srpske vinograde Župe, gde se uzgaja prokupac od koga pravimo ovo naše vino.

Ako je suditi po ovom dešavanju i statistici prodaje, mislim i nadam se da će ovo biti samo jedan u nizu sajmova na kojima će se predstavljati naša vina jer je ova selekcija nesumnjivo uspela da zaintrigira prekookeansku publiku svojom osobenošću i neospornim kvalitetom.

Tekst: Jovana Antović

Pogledajte još