Holbruk: Milošević preklinjao Amerikance da stopiraju ofanzivu na Banjaluku

Holbruk je, u jednom od 300 objavljenih dokumenata CIA sa kojih je nedavno skinuta oznaka poverljivosti posvedočio o tome kako je zaustavljen napad na Banjaluku ili kako su se donosile najvažnije odluke na mirovnim pregovorima i, izmedju ostalog, zapisao:

“Milošević nas je preklinjao da zaustavimo ofanzivu pre nego što snage stignu do Banjaluke. Mi smo to učinili, ne zato što je to Milošević tražio, nego zato što smo verovali da bi dopuštanje Hrvatima i Bošnjacima zauzimanje Banjaluke dovelo do 200.000 izbeglica, a u bilo kojim pregovorima Banjaluka bi opet bila vraćena Srbima”, naveo je Holbruk, preneo je nedeljnik “Slobodna Bosna”.

Holbruk je, naime, prethodno zabeležio da je zvanični Vašington tražio da se ofanziva na Banjaluku zaustavi što ranije, ali se kako kaže “nismo složili jer smo želeli da Hrvati i Bošnjaci naprave što je moguće veći vojni napredak”.

“Skoro svi u Vašingtonu su tražili od nas da se ofanziva zaustavi što ranije, te da dođe do prekida vatre, kao i da se odredi žuta i crvena linija prema hrvatskom napredovanju na istok.

Nismo se složili jer smo želeli da Hrvati i Bošnjaci naprave što je moguće veći vojni napredak. I, budući da nismo davali jasne instrukcije za obustavu, jedna opšta ocena u Vašingtonu je bila da nam Vašington prepušta konačnu odluku, a mi smo dopustili da se ofanziva nastavi”, naveo je Holbruk u jednom od dokumenata CIA dodavši da je to, ipak, učinjeno kada je Milošević reagovo.

Izvor: Blic

Pogledajte još