Ovo niste znali o Nobelovoj nagradi ...

Nobelove nagrade će biti dodeljene od 5. do 13. decembra na svečanostima u Stokholmu i Oslu. Javnost se i ove godine najviše interesuje za to ko će biti dobitnici nagrade za mir i za književnost.

Nakon Nobela za medicinu, u Stokholmu će u utorak biti poznat dobitnik te prestižne nagrade za fiziku, u sredu za hemiju, a 14. oktobra za ekonomiju.

Ime dobitnika Nobelove nagrade za mir biće objavljeno u petak, 11. oktobra u Oslu, dok će Švedska akademija naknadno odrediti datum objavljivanja dobitnika Nobelove nagrade za književnost.

Nobelove nagrade postoje zahvaljujući švedskom naučniku i industrijalcu Alfredu Nobelu koji je želeo da se iz njegovog fonda svake godine izdvaja novac za doprinos čovečanstvu.

Nobel je u Parizu 1895, godinu dana pred smrt, u svoj testament uneo želju da se osnuje Nobelov fond iz kojeg bi se dodeljivale nagrade najzaslužnijima.

Fond je iznosio oko 31,5 miliona švedskih kruna, što bi danas imalo vrednost od oko 1,5 milijarde kruna (175 miliona evra). Od kamate na tu sumu svake godine se izdvaja novac za one koji su najviše doprineli covečanstvu.

Prema Nobelovoj želji, nagrade se dodeljuju u više različitih disciplina: za dostignuća u oblasti fizike, hemije, medicine, književnosti, kao i za dostignuća u oblasti mira.

Alfred Nobel (1833-1896) je odredio institucije koje će dodeljivati nagrade svake godine među kojima su Švedska akademija za književnost, Institut Karolinska za medicinu, Švedska kraljevska akademija za fiziku i hemiju, kao i Odbor za mir koji specijalno bira norveški parlament.

Povodom svoje 300. godišnice, Centralna banka Švedske 1969. godine ustanovila je i Nobelovu nagradu za ekonomiju.

Nobelovu nagradu je od 1901. do 2012. dobilo 838 osoba, prosečne starosti od 59 godina, i 24 organizacija. Evo odgovora na neka pitanja vezana za ovu prestižnu nagradu, kao ko je najstariji dobitnik Nobelove nagrade, ko najmlađi, koliko je žena dobilo.

Nobel rekord

Rekordan broj nominacija za Nobelovu nagradu za mir bio je 2013. kada je bilo 259 kandidata, među kojima i 50 organizacija. Osim imena dobitnika, njihova imena biće otkrivena za 50 godina.

Odbijanje Nobela

Dva dobitnika odbila su svoje nagrade: Francuz Žan Pol Sartr za nagradu za književnost 1964. i vijetnamski premijer Le Duk To koji je odbio da deli nagradu 1973. sa državnim sekretarom SAD Henrijem Kisindžerom. Pored toga Adolf Hitler zabranio je trojici nemačkih dobitnika da prime nagradu - Rihard Kun (Hemija 1938), Adolf Butenand (Hemija 1939) i Gerhard Domagk (Medicina 1939) - a sovjetska vlada naterala je Borisa Pasternaka da odbije nagrdu za književnost 1958.

Dobitnici Nobelove nagrade za mir u zatvoru.

Tri dobitnika ove nagrade bili su u zatvoru u trenutku kada je objavljeno da im je dodeljena - nemački pacifista i novinar Karl fon Osjecki (1935): opozicionarka Mjamnara Aung San Su Či (1991), kineski disident Liu Sjaobo (2010). Aung San Su Či otišla je 16. juna 2012. u Oslo gde je konačno mogla da održi govor i prihvati nagradu, više od 20 godina pošto joj je dodeljena.


Mario Vargas Ljosa (Beta, AP /Daniel Ochoa de Olza)

Stari Nobel

Sa 90 godina Amerikanac ruskog porekla Leonid Hurvic (Hurwicz), dobitnik nagrade za ekonomiju 2007, najstariji je dobitnik Nobelove nagrade. On je umro u junu 2008. samo nekoliko meseci pošto mu je dodeljena nagrada. Među ženama najstarija dobitnica je britanska književnica Doris Lesing koja je isto 2007. sa 87 godina dobila Nobelovu nagradu za književnost.

Mladi Nobel

Sa 25 godina Britanac Lorens Brag najmlađi je dobitnik Nobela. On je dobio nagradu za fiziku 1915. godine koju je podelio sa svojim ocem Vilijamom.

Nobel u porodici

Istorija francuske porodice Kiri (Curie) tesno je povezana sa Nobelovom nagradom: par Pjer i Marija Kiri su 1903. dobili nagradu za fiziku; 1911. Marija Kiri (rođena Skodovska), prva žena koja je dobila Nobela, ponovo je dobila ovu nagradu, ovog puta za hemiju. Time je postala i jedina žena koja ima dve Nobelove nagrade; 1935. njena ćerka Iren Zzolio-Kiri i njen suprug Frederik Zzolio dobili su nagradu za hemiju. Mlađa sestra Irene, Iv Kiri udala se za Henrija Ričardsona Labuisa koji je kao direktor Unicefa u ime ove agencije UN dobio Nobelovu nagradu za mir 1965.godine.

Nobel i žene

Nobelovu nagradu dobilo je 44 žena, uključujući Mariju Kiri, od kada je osnovana 1901. godine. Nagradu je dobilo 795 muškaraca. Čekalo se do 2009. da se Nobelova nagrada za eknomiju dodeli jednoj ženi, Amerikanki Elinor Ostrom. Nagradu za fiziku dobile su samo dve žene do sada, u odnosu na 191 muškarca, a ženi ta nagrada nije dodeljena od 1963.

Jezici Nobela

Engleski je na prvom mestu kao jezik na kome su pisane knjige koje su doble nagradu za književnost, sa 26 dobitnika, slede francuski i nemački (13), španski (11), švedski (7), italijanski (6), ruski (5), poljski (4), norveški i danski (3), grčki i japanski (2), a predstavljeni su i arapski, kineski i čak oksitanski.

Izvor: Beta, B92

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.