I Srbija će imati struju na vetar

Završetkom izgradnje vetroparka Plandište planiranog za drugu polovinu naredne godine, dobiće se oko 250 gigavat-časova "zelene struje”, što odgovara godišnjoj potrošnji električne energije za oko 42.000 prosečnih domaćinstava u Srbiji.

Srbija će tako, po završetku posla vrednog 160 miliona evra, koji zajednički rade Naftna industrija Srbije i privatna kompanija "Energovind”, posle više od dve i po decenije dobiti prvi elektro-energetski objekat, budući da u našoj zemlji toliko dugo nijedan veći kapacitet nije sagrađen, piše Politika.

Reč je o 34 vetrogeneratora čiju će električnu energiju preuzimati distributivne mreže Elektroprivrede Srbije. Iz sredstava NIS-a za realizaciju ovog projekta biće izdvojeno 23 miliona evra, dok će ostala sredstva biti obezbeđena iz bankarskih kredita.

Početak rada ovog vetroparka zavisiće od toga kada će se potpisati ugovor o otkupu energije proizvedene iz vetra, a treba napomenuti, kažu u NIS-u, da Srbija do 2020. godine mora da poveća udeo energije iz obnovljivih izvora sa 21 do 27 odsto ukupnog obima potrošnje.

Početak gradnje prvih vetroparkova mogao bi da u narednih nekoliko godina omogući proizvodnju 10 odsto ukupnih energetskih potreba zemlje, tvrde u Srpskom udruženju za energiju vetra (SEWEA).

U ovom udruženju se još uvek nadaju da će izgradnja prvih vetroparkova početi u četvrtom kvartalu ove godine, što zavisi od toga da li će banke biti zadovoljne Ugovorom o otkupu električne energije koji Ministarstvo usvoji, izmenama Zakona o energetici i pratećim propisima koji se tiču priključenja elektrana.

Članice ovog udruženja žele da u narednih tri do pet godina u Srbiji izgrade vetroparkove kapaciteta 1.000 megavata (trenutno su u razvoju projekti kapaciteta oko 700 megavata), što bi značilo ulaganje veće od milijardu evra.

U energetskom smislu, najveći značaj vetroparkova je što se čak 70 odsto električne energije proizvodi u zimskim mesecima kada je Srbiji energija najpotrebnija i kada je uvoz najskuplji.

Srbija ima značajan potencijal u oblasti energije vetra, koji je najveći na području južnog Banata i u istočnom delu zemlje, ali je na samom začelju Evrope, kao zemlja u kojoj se nijedan megavat struje još ne proizvodi iz vetra.

Izvor: B92, Politika

Pogledajte još