Danas proslava jubileja Milanskog edikta

Patrijarh Irinej će goste odlikovati ordenom svetog cara Konstantina Velikog.

Liturgija će biti služena ispred novopodignutog hrama Svetih cara Konstantina i carice Jelene u Nišu.

Centralnoj svečanosti prisustvovaće i jerusalemski patrijarh Teofil i patrijarh moskovski i sve Rusije Kiril, koji su u petak stigli u Beograd, gde ih je na aerodromu "Nikola Tesla" dočekao patrijarh Irinej.

Osim crkvenih velikodostojnika, među gostima će biti i predsednik Srbije Tomislav Nikolić, premijer Ivica Dačić, članovi vlade, predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, i predsednik Crne Gore Filip Vujanović.

Svečanosti će prisustvovati i arhiepiskopi Kipra i Grčke, mitropolit Varšavski, ali i delegacije iz Bugarske i predstavnici iz Aleksandrije.

Na čelu delegacije Rimo-katoličke crkve biće kardinal Jozef Tomko, a biće prisutni i predstavnici Jermenske crkve.

Crkveni velikodostojnici prisustvovali su u subotu molitvenom dočeku u Sabornoj crkvi, a zvanično ih je dočekao poglavar SPC, patrijarh Irinej i pozdravio ih posebnom molitvom za dobrodošlicu.

Foto: Beta

Molitvi slavljenja Hrista prisustvovali su Vaseljenski patrijarh Vartolomej, patrijarh moskovski i cele Rusije Kiril, drugi crkveni velikodostojnici, kao i ambasadori pravoslavnih zemlja i brojni vernici.

Vaseljenski partrijarh Vartolomej poželeo je da Srbija i njen narod, oporavljeni od gonjenja i stradanja, mogu da ostvaruju svoj hrišćanski život, jer se "prvi znaci duhovne obnove u Srbiji već primećuju, a to je najava proleća koje počinje kod vas".

Nakon bogosluženja u Sabornoj crkvi on je poželo i da Gospod sačuva nepovređenu, celovitu i "mučeničkom krvlju natopljenu", srpsku zemlju i njenu crkvu.

Po završetku molitve, patrijarh Irinej primio je u Patrijaršiji crkvene velikodostojnike i tom prilikom podsetio da će završnoj proslavi Milanskog edikta prisustovati predstavnici pravoslavnih crkava, ali i drugih crkava i verskih zajednica u svetu.

To je prilika, rekao je Irinej, da se nađe put i napravi novi dogovor za prevazilažnje drugih problema u životu hrišćanske zajednice, te da bi to mogao biti "prvi korak ka našem zbližavanju i jevanđelskom apostolskom jedinstvu".

I predsednik Srbije primio je u subotu velikodostojnike i predstavnike hrišćanskih crkava, organizacija i udruženja iz Evrope, koji su se u Beogradu okupili povodom centralne svečanosti u okviru proslave 17 vekova od donošenja Milanskog edikta.

Nikolić je u zdravici poglavarima i velikodostojnicima hrišćanskih crkava, rekao da je na Kosovu i Metohiji vreme vraćeno u period pre Milanskog edikta, kojim je hrišćanima odobrena sloboda veroispovesti, i da pravoslavno hrišćanstvo tamo preživljava dane teškog iskušenja.

"Nažalost, postoji jedan deo Srbije u kome je Srbija sprečena da sprovodi svoja verovanja i zakone. Na svetom KiM vreme je vraćeno u period pre Milanskog edikta i pravoslavno hrišćanstvo preživljava dane teškog iskušenja. Hvala vam na podršci koju nam dajete da opstanemo i sačuvamu našu kolevku hrišćanstva. Pomažete Srbima koji veruju u Božju pravdu, zato se naša himna zove 'Bože pravde'", poručio je Nikolić.

Patrijarh moskovski i sve Rusije Kiril je u svojoj zdravici poručio da pitanje čvrstih garancija zaštite istorijskog nasleđa Srpske pravoslavne crkve i bezbednosti pravoslavnih Srba treba da bude jedna od prioritetnih tema u političkom dijalogu o budućnosti Kosova i Metohije.

"Želimo da Vas uverimo predsedniče da smo sa vama u borbi za opstanak vašeg naroda na pradedovskoj zemlji i da ćemo se za to moliti Bogu. Čuvamo veru pravoslavnu, ostajemo ono što jesmo i u to ime podižem ovu zdravicu"
, poručio je ruski patrijarh.

Milanski edikt je zakonski akt koji su doneli carevi Konstantin Veliki, rođen 272. godine u današnjem Nišu, i Licinije.

Ediktom je proglašena verska ravnopravnost i prestanak progona hrišćana, koji je trajao 300 godina.
Nišlije poslale poruku svetu - "i ja sam deo krsta"

Foto: Beta

Građani Niša su sinoć u 21 sat i pet minuta, na raskršću Bulevara Nemanjića i Sremske, upaljenim svećama formirali svetleći krst, čime su na simboličan način poslali poruku svetu - "I ja sam deo krsta", u okviru obeležavanja 1700 godina Milanskog edikta.

Svetleći krst formiran je u potpunom mraku, u blizini novoizgrađenog hrama Svetog cara Konstantina i carice Jelene, gde će danas biti služena liturgija, kao centralni događaj obeležavanja 17 vekova od donošenja Milanskog edikta.

Građani su se okupili nakon obaveštenja u lokalnim medijima i putem plakata istaknutih na javnim mestima, a sveće su bile upaljene 15 minuta.

Prema procenama, u manifestaciji "I ja sam deo krsta" je učestvovalo oko 5.000 ljudi, bez i najmanjeg incidenata.

B92

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.