Novom mrežom duplo više osnovnih sudova od 1. januara

U nekim slučajevima će ubuduće doći do "spajanja" dva manja grada ili opštine tako što će u jednom biti sedišta sudova sa krivičnim odeljenjem i javnim tužilaštvom, a u drugom građansko odeljenje suda. U nekim mestima gde budu ugašene sudske jedinice, privremeno se uvode sudske kancelarije do početka rada notarijalnih kancelarija u septembru iduće godine.

Predlog zakona o sedišštu sudova i javnih tužžilašštava sredinom oktobra treba da se nađe pred poslanicima u Skupštini Srbije, a nakon njegovog usvajanja u novembru i decembru obaviće se selidba sudova i predmeta, kao i raspoređivanje sudija i tužilaca, rekao je Tanjugu ministar pravde i državne uprave Srbije Nikola Selaković.

Među gradovima u kojima će prema tom zakonu opet profuncionisati sudovi su Šid, Vrbas, Aleksinac, Raška, Sjenica, Surdulica... Broj višših sudova ostaje nepromenjen, a četiri apelaciona suda imaće neššto drugačije raspoređenu mesnu nadležžnost.

Prema rečima ministra, zakon će doneti neka nova originalnija rešenja koja su preduzeta da bi građani bili mnogo bliži sudovima u kojima traže zaštitu svojih prava, a opet su vođena racionalnošću sa stanovišta troškova.

"Tražeći najbolja rešenja, u nekim slučajevima nismo imali dovoljno novca ili dovoljno osnova da osnujemo i sud i tužilaštvo u jednom gradu. Međutim, ako se ispostavi da je pored njega grad koji je slične veličine ili nešto veći onda smo ih spajali po principu da u jednom gradu imamo javno tužilaštvo, a u drugom sud"
, objasnio je Selaković.

U onom gradu gde je javno tužilaštvo tu je smešteno i odeljenje krivičnog suda, a najčešće i sedište suda, dodao je ministar ističući da sve zavisi od mesta do mesta i da kilometraža više nije nešto što će predstavljati problem građanima. On je kao primer za taj princip "spajanja" naveo Inđiju i Staru Pazovu, Smederevsku Palanku i Veliku Planu, Bečej i Novi Bečej, Despotovac i Svilajnac, Surdulicu i Vladičin Han, Brus i Aleksandrovac, Kulu i Vrbas...

Ministar je takođe ukazao da će neke sudske jedinice biti ugašene, ali da građani to neće osetiti jer će u tim mestima ostati da radi sudska kancelarija u kojoj će se vršiti prijem pošte, sudske overe... Tako će funkcionisati sistem u tom konkretnom mestu dok bude zaživeo javnobeležnički sistem u tim mestima, nakon čega će kancelarije prestati da rade, naglasio je on.

Prema njegovim rečima, primena Zakona o javnim beležnicima počinje 1. septembra 2014. godine.

"Ministarstvo pravde i državne uprave, sudstvo i tužilaštvo, svi mi moramo svim svojim snagama i kapacitetima da budemo usredsređeni da od 1. januara naredne godine nova mreža sudova i javnih tužilaštava počne da funkcioniše. Izazov je još i veći jer smo ušli u proces skrininga, bilateralnog dijaloga sa Evropskom unijom i čekamo formalni početak pregovora"
, poručio je ministar.

U prethodne tri godine u Srbiji je bilo trostruko višše sudskih jedinica nego sudova. Novim zakonom predviđeno je da ih bude tek 14. Rad sudova i javnih tužžilašštava na Kosovu i Metohiji biće uređen drugim zakonom, a do njegovog donošenja srpski sudovi i javna tužžilaštva na području KiM nastavljaju da postoje i rade u nepomenjenom obliku.


Blic

Pogledajte još