Završena liturgija povodom jubileja Milanskog edikta u Niššu

Orden Svetog cara Konstantina dobili su svi prisutni patrijarsi i poglavari crkava predvođeni Vaseljenskim vladikom Vartolomejom i predstavnicima svetovnog i političkog života, predsednik i premijer Srbije, Tomislav Nikolić i Ivica Dačić, predsednik Crne Gore Filip Vujanović (koji nije bio prisutan), predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, prestolonaslednik Aleksandar Karađorđević.

U liturgiji su učestvovali partijarsi Moskovski, Jerusalimski i Srpski, arhijepiskopi pomesnih pravoslavnih crkava, arhijereji Srpske Pravoslavne crkve i sveštenici.
U završnoj besedi Patrijarh Irinej je podsetio na značaj jubileja koji danas obeležavamo.

(old_image) Foto: Beta

"Danas obeležavamo veliki istorijski događaj koji je promenio lice sveta, događaj koji je vreme podelio na pagansko i hrišćansko"
, rekao je patrijarh Irinej.

Poslednju reč u besedi imao je Vladika Vaseljenski Vartolomej koji je rekao da "ova velika božanstvena svečanost predstavlja obavezu za pravoslavnu crkvu da ponovo preispita sebe kako bi svi i lično vaskrsnuli".

On je podsetio na progon hrišćana pre proglašenja Milanskog edikta, koji, kako je rekao, traje i danas u Siriji, Nigeriji, Rusiji, Poljskoj, Iraku, Egiptu i drugim delovima sveta.

"Milanski Edikt predstavlja izvor iz koga je proisteklo i proklamovano načelo verske slobode u čitavom svetu", rekao je Vartolomej.

(old_image)bFoto: Beta

Liturgiji je prisustvovala delegacija državnog vrha Srbije predvođena predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem i premijerom Ivicom Dačićem i članovi vlade, predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, predstavnici drugih hrišćanskih crkava i verskih zajednica, rimokatoličke crkve i islamske, anglikanske crkve i drugih verskih zajednica, hrišćanskih udruženja iz Evrope i sveta. Liturgiji je prisustvovao i veliki broj vernika i građana, a prema procenama niške policijske uprave i SPC bilo je prisutno preko 15.000 ljudi.

(old_image)
Foto: Beta

Centralnu proslavu prati 50 akreditovanih novinarskih ekipa. Milanski edikt je zakonski akt koji su doneli carevi Konstantin Veliki, roden 272. godine u današšnjem Niššu i Licinije kojim je proglašena verska ravnopravnost i prestanak progona hrišćana koji je trajao 300 godina.


Blic

Pogledajte još