Koštunica: Odreknimo se Evropske unije

Koštunica je u izjavi dostavljenoj agenciji Beta rekao da je "danas više nego ikada" jasno da je napuštanje procesa evropskih integracija prvi i osnovni uslov da Srbija opstane, očuva svoju državnu celovitost i da se ekonomski razvija.

Koštunica, bivši srpski premijer i predsednik SR Jugoslavije, dodao je da bi to Srbiji omogućilo da kao slobodna i demokratska država proglasi političku neutralnost, jer to, kako je rekao, najviše odgovara njenim nacionalnim i ekonomskim interesima.

"Evroskepticizam uzima maha u EU u vreme ozbiljne krize koja je potresa, u času kada Island napušta evropske integracije i kada Velika Britanija najavljuje referendum o izlasku iz EU. Zato je krajnje neodgovorno da Srbija nastavi da bezglavo srlja u evropske integracije žrtvujući svoje nacionalne i ekonomske interese"
, naveo je Koštunica.

On je ukazao da bi bilo neophodno da Srbija odmah pristupi utvrđivanju strategija za napuštanje procesa evropskih integracija, dodajući da je "jasno da EU podriva demokratske institucije Srbije i onemogućava njen ekonomski razvoj".

"Ako smo odgovorni prema budućnosti zemlje, vreme je da razmišljamo o političkoj neutralnosti kao najozbiljnijoj mogućnosti koja nam se pruža. Vojna neutralnost se pokazala kao dobro rešenje i Srbija treba da proglasi i političku neutralnost", istakao je Koštunica.

Zato će, kako je najavio, DSS javnosti predložiti smernice za napuštanje evropskih integracija i proglašavanje političke neutralnosti.

Izvor: Beta

Pogledajte još